ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική πρόταση για το Μάτι: Στη διάθεση της Δικαιοσύνης η Ρένα Δούρου

Εισαγγελική πρόταση για το Μάτι: Στη διάθεση της Δικαιοσύνης η Ρένα Δούρου
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στη διάθεση της Δικαιοσύνης βρίσκεται η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, για να συμβάλλει στην διερεύνηση της αλήθειας, όπως έκανε γνωστό ο συνήγορός της, μετά την πρόταση-κόλαφο του εισαγγελέα Πρωτοδικών, για παραπομπή της εντολέως του και άλλων 26 κατηγορουμένων για την τραγωδία από πυρκαγιά στο Μάτι.

«Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποια πρόσωπα και για ποιες κατηγορίες τελικά θα παραπεμφθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Η κ. Δούρου βρίσκεται στην διάθεση της Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή, ώστε να συμβάλλει στην διερεύνηση της αλήθειας από όποια θέση κι αν της ζητηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Σχινάς.

Προηγήθηκε η εισήγηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Πολυκράτη στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, να καθίσουν στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 102 συνάνθρωποί μας, υπήρξαν δεκάδες εγκαυματίες και καταστράφηκαν σημαντικές περιουσίες.

Η πρότασή του, η οποία αριθμεί 680 σελίδες, είναι κόλαφος για τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους αφού γίνεται λόγος για «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο κρίνει ότι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα παρότι οι καταστροφικές πυρκαγιές σύμφωνα με το δια ταύτα της εισαγγελικής πρότασης «ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Ο εισαγγελέας συνταυτίζεται με την άποψη της Εισαγγελίας ότι τα αδικήματα που τελέστηκαν από τους κατηγορούμενους αφορούν σε πλημμεληματικές πράξεις και όχι σε κακουργήματα, όπως υποστήριζε μετ’ επιτάσεως ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας ζητά να δικαστούν για:

 • Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.
 • Σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως.

Ανάμεσα στους 27 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του 70χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Αντίθετα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Στην πολυσέλιδη εισαγγελική πρόταση περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι παραλείψεις που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Γιώργο Πολυκράτη:

 • Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση.
 • Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής.
 • Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
 • Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
 • Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
 • Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
 • Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση.
 • Ανετοιμότητα.
 • Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων.
 • Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα δικογραφία, η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την εθνική τραγωδία και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ