ΕΛΛΑΔΑ

Σε 15 μέρες θα αρχίσουν να εξετάζονται οι πρώτες αιτήσεις ασύλου

Σε 15 μέρες θα αρχίσουν να εξετάζονται οι πρώτες αιτήσεις ασύλου
REUTERS

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως οι αρχές θα ξεκινήσουν να αποφαίνονται για τις αιτήσεις ασύλου τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε μια αποφασιστική καμπή για την εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από τον Μάρτιο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για το κλείσιμο της κύριας διαδρομής προς την Ευρώπη για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες την τελευταία χρονιά.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, όσοι φτάνουν στην Ελλάδα από την 20η Μαρτίου θα καταγράφονται και θα κρατούνται σε ειδικά κέντρα, υπό περιορισμό, μέχρι να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεών τους. Οι αιτούντες που δεν πληρούν τα κριτήρια, αλλά και εκείνοι που δεν υποβάλλουν αίτημα, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση στην Ελλάδα «πολύ χαοτική» και έχει εκφράσει ανησυχία ότι η διαδικασία θα αποτελέσει πρόσχημα για μαζικές επαναπροωθήσεις.

Μέχρι στιγμής, περίπου 325 άνθρωποι που δεν είχαν υποβάλλει αίτηση ασύλου έχουν επιστρέψει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά

«Τα πρώτα αποτελέσματα των αιτήσεων ασύλου θα είναι έτοιμα σε περίπου 15 ημέρες και η επόμενη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας θα ξεκινήσει,» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου (EASO), δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι «εφικτό». Οι αξιωματούχοι του EASO βρίσκονται στην Λέσβο από την προηγούμενη εβδομάδα για την καταμέτρηση αφίξεων.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν δίνει στην Ελλάδα χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων ώστε να παρουσιάσει ένα εφικτό σχέδιο για την προστασία των συνόρων της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ