ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece στην Βόρεια Εύβοια: Οι κάτοικοι οχυρώνονται για την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Το CNN Greece στην Βόρεια Εύβοια: Οι κάτοικοι οχυρώνονται για την κακοκαιρία «Μπάλλος»
CNN Greece/Ευδοκία Μύτιλη

Οι κάτοικοι στη Βόρεια Εύβοια ετοιμάζονται για την έλευση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων θα χτυπήσει την περιοχή το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κόσμος που μετρά ακόμα τις πληγές του από το πέρασμα της «Αθηνάς», οχυρώνεται όπως μπορεί για να μην χάσει τις περιουσίες του.

Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες του CNN Greece από το Αχλάδι και την Αγία Άννα, έχουν τοποθετήσε σακιά με άμμο μπροστά από αυλές και πόρτες σπιτιών.

Η έλευση του «Μπάλλου» στην περιοχή αναμένεται να είναι σφοδρή, με βροχές και καταιγίδες, και υπάρχει μεγάλος φόβος για νέες πλημμύρες.

Όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής:

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην καταστραφούμε».

Βίντεο: Ευδοκία Μύτιλη

Από το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό πως κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μεταβεί στη μεγαλόνησο και συγκεκριμένα στον δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, προκειμένου να προετοιμάσουν τους κατοίκους για εκκενώσεις περιοχών.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία της περιοχής θα είναι κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή, ώστε να μην κινδυνέψουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Σε επιφυλακή είναι η Πυροσβεστική, αλλά και οι Ειδικές Δυνάμεις για να βοηθήσουν εάν χρειαστεί, όπως διαβεβαίωσε νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ισχυρά φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Η σφοδρή κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης και έως το πρωί της Παρασκευής αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής, ενώ από σήμερα το απόγευμα έως αύριο το πρωί κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων έως 6-7 μποφόρ, ενώ στον Θερμαϊκό και στις Σποράδες από βορειοδυτικές διευθύνσεις ίδιας έντασης. Στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Στυλιανίδης: Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είπε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός κάλεσε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

1) Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

2) Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.

3) Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, καθώς έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά, ότι υπάρχουν θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας.

«Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, είμαστε όλοι σε επιφυλακή. Δεν υπάρχει θέμα πανικού. Εάν συντονιστούμε σωστά, θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη, με βασική προτεραιότητα να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών» τόνισε χθες ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ