ΕΛΛΑΔΑ

Σύρος: Απορρίφθηκε το αίτημα της Τυνησίας για την έκδοση πολιτικού της αντιπολίτευσης

Σύρος: Απορρίφθηκε το αίτημα της Τυνησίας για την έκδοση πολιτικού της αντιπολίτευσης
AP

Ομόφωνα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Σύρου το αίτημα της κυβέρνησης της Τυνησίας για την έκδοση του Σλιμ Ριαχί, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Μύκονο ύστερα από έκδοση «ερυθράς αγγελίας» εις βάρος του με την κατηγορία της δωροληψίας 300.000 ευρώ (1.000.000 δηνάρια Τυνησίας).

Ο 49χρονος επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος (Nidaa Tounes) πριν τις εκλογές του 2019 και νυν αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος στη χώρα του βάσει του σκεπτικού των Ελλήνων δικαστών, αν εκδοθεί στη χώρα του κινδυνεύει καθώς η τωρινή πολιτική κατάσταση στην Τυνησία δεν παρέχει εγγυήσεις δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου, όπου συζητήθηκε το αίτημα, ο Σλιμ Ριαχί ήταν παρών και υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του έχοντας στο πλευρό του διεθνές επιτελείο υπεράσπισης αποτελούμενο από τον καθηγητη Χρίστο Μυλωνόπουλο και τους δικηγόρους Αλεξάνδρα Δήμου και Σταύρο Γεωργόπουλο από την Ελλάδα, τον William Bourdon και την Amelie Lefebvre απο τη Γαλλια και τον Rida Radaoui απο την Τυνησία.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο Τυνήσιος πολιτικός δήλωσε: «Δεν αμφέβαλα ποτέ για τη ακεραιότητα και την αμεροληψία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Την ευχαριστώ γιατί με δικαίωσε και αναγνώρισε την αδικία, στην οποία υποβλήθηκα. Ήμουν σίγουρος ότι η δικαστική εξουσία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία σοβαρή αντανάκλαση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μια δικαιοσύνη που είναι προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές που πιστεύουν στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να πάει σε κατεύθυνση διαφορετική από αυτήν που εγγυάται τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής πολιτικών δικών βάσει κατασκευασμένων αρχείων, προειλημμένων αποφάσεων και δικών που δεν πληρούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη».

Ερωτηθείς για την πρόθεσή του να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, απάντησε ότι παρά τη μεγάλη του αγάπη για τη χώρα μας, ο φυσικός του τόπος είναι η Γαλλία, προετοιμάζοντας την τελική του επιστροφή στην Τυνησία το επόμενο έτος αφού εξαλειφθούν οι επιπτώσεις της δικαστικής καταγγελίας στην οποία υποβλήθηκε.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης ο εκ των νομικών του παραστατών Σταύρος Γεωργόπουλος δήλωσε πως : «Το Συμβούλιο Εφετών ήταν πεπεισμένο ότι η δίκη του κου Σλιμ ενείχε πολιτικό χαρακτήρα και αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα έκδοσής του στις αρχές της Τυνησίας καθώς δέχτηκε ότι η παρούσα λειτουργία του κράτους στην Τυνησία κινείται μεροληπτικά σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων και δεν παρέχει καμία ασφάλεια δικαίου».

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα δικηγόρος, Emilie Lefavre, επιβεβαίωσε ότι« υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για τη ζωή του ίδιου του κου Ριάχι στην Τυνησία και ότι ο πολιτικός χαρακτήρας των αποφάσεων που σχετίζονται με την υπόθεσή του είναι αναμφισβήτητος.

Σημειωτέον ότι η απόφαση του Ελληνικού δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομολογία που απορρίπτει τις πολιτικές δίκες κι απαγορεύει την έκδοση πολιτικών λόγω απουσίας σαφών όρων δίκαιης δίκης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ