ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποια περιοχή της Αττικής έβρεξε περισσότερο

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε ποια περιοχή της Αττικής έβρεξε περισσότερο
INTIME/ Χαλκιόπουλος Νίκος

Τεράστιες ποσότητες νερού έπεσαν στην Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος» τα τελευταία 24ωρα, κάτι που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή του εικοσιτετράωρου της Πέμπτης 14/10 έως το απόγευμα της Παρασκευής 15/10 καταγράφηκε στα Πατήσια (181 χιλιοστά) και ακολούθησαν οι Αμπελόκηποι (174 χιλιοστά) και το Περιστέρι (170 χιλιοστά).

Οι καμένες περιοχές δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου, όπου η βροχή έφτασε τα 125 χιλιοστά.

Υπενθυμίζεται ότι ένα χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως στην περιοχή των Πατησίων κατά το διήμερο του «Μπάλλου», έπεσαν 181 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο αθροιστικό ύψος βροχής στην Αθήνα είναι περίπου 400 χιλιοστά.

Για πρωτόγνωρα φαινόμενα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης νέων λύσεων έκανε λόγο την Παρασκευή, αναφερόμενος στην κακοκαιρία «Μπάλλος» που πλήττει την Ελλάδα ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

«Στην Αττική, στη λεκάνη του Κηφισού που αρχίζει από το Κρυονέρι, τις Αχαρνές και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου, έπεσαν χθες 30 εκατ. τόνοι νερού» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής.

Όπως σημείωσε, πρέπει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. «Είναι πρωτόγνωρα τα φαινόμενα, αναλωνόμαστε στο ποιος φταίει ποιος όχι, και εκεί εξαντλείται η δυναμική μας... Είμαστε σε νέα φάση, σε φάση κλιματικής κρίσης, χρειάζονται νέες δομές».

«Υπάρχει κλιματική κρίση όχι κλιματική αλλαγή. Θα υπάρχουν συχνότερα τέτοια φαινόμενα, ευρύτερα στο μεσογειακό χώρο, είναι ο ομφάλιος λώρος του κλίματος στον πλανήτη μας πολύ ευαίσθητος χώρος, θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να τα έχουμε, και θα έχουμε συνθέτες κρίσεις και κινδύνους, δηλαδή ο ένας θα ακολουθεί τον άλλο ή θα εκδηλώνονται ταυτόχρονα» εξήγησε ο καθηγητής.

«Με αυτή τη λογική πρέπει να σχεδιάζουμε: πολλαπλοί κίνδυνοι – πολλαπλές κρίσεις. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που ούτε καν φανταζόμαστε» προειδοποίησε.

Η Ιθάκη έχει υποστεί ήδη σημαντικότατες ζημιές από τον Ιανό, ορισμένα έργα πρόλαβαν να γίνουν ορισμένα όχι, είναι δύσκολο να γίνουν, γιατί έχουμε συνεχείς κατολισθήσεις, και όχι μόνο στην Ιθάκη, σε πολλούς μικρούς δήμους, σχολίασε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Πώς θα εξελιχτεί η κακοκαιρία

Βροχές και καταιγίδες που σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά αναμένονται αύριο, Σάββατο 16 Οκτωβρίου, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν άνοδο της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες σταδιακά έως το απόγευμα θα περιοριστούν κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και έως το βράδυ στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 10 έως 18, στη Θεσσαλία από 9 έως 19, στην Ήπειρο από 9 έως 21, στην Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 11 έως 22, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 14 έως 19, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 14 έως 21, στις Κυκλάδες από 15 έως 22, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 22 και στην Κρήτη από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι εκτός των βορείων ηπειρωτικών, η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ.

Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ