ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός στη Θεσσαλονίκη- «Βυθίστηκε» γέφυρα στις Σέρρες

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός στη Θεσσαλονίκη- «Βυθίστηκε» γέφυρα στις Σέρρες
ΙΝΤΙΜΕ/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χωρίς τέλος τα προβλήματα και οι καταστροφές που σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Στη Θεσσαλονίκη υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός προκαλώντας διακοπές κυκλοφορίας, ενώ στις Σέρρες γέφυρα «βυθίστηκε» από την υπερχείλιση ποταμού.

Προβλήματα στη γέφυρα του επαρχιακού δρόμου Βέργης-Τριανταφυλλιάς δημιούργησε η υπερχείλιση του Κουπατσιανού στον Δήμο Βισαλτίας.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή προκάλεσαν την υπερχείλιση του ποταμού δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα σε μέρος της γέφυρας από την μεριά της Τριανταφυλλιάς.

Είναι χαρακτηριστικές οι αεροφωτογραφίες που έδωσε στην ΕΡΤ ο κάτοικος της Βέργης Στέλιος Ρίζος οι οποίες αποτυπώνουν το μέγεθος της ζημιάς.

Με απόφαση του Δημάρχου Βισαλτίας, Αθανάσιου Μασλαρινού, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία από το πρωί στις 09:00 του Σαββάτου 16 Οκτωβρίου για 48 ώρες στο οδικό δίκτυο Σησαμιάς – Βέργης, από την εκκλησία και μετά και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Θοδωρής Βαδικόλιας, είπε ότι χθες συνεργεία του Δήμου καθάρισαν περιοχές που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ενώ λόγω ανόδου της στάθμης του νερού προχώρησαν προληπτικά στο κλείσιμο του επαρχιακού οδικού δικτύου Βέργης-Τριανταφυλλιάς, της γέφυρας Καστανοχωρίου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Καστανοχώρι – Άγιος Δημήτριος και του οδικού δικτύου Σησαμιάς – Βέργης και Βέργης – Τριανταφυλλιάς, λόγω επικινδυνότητας.

Την ίδια ώρα, το ανάχωμα του Κοπατσιανού έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια στην Σησαμιά και στην Αγία Παρασκευή, ενώ ο όγκος νερού και η συσσώρευση φερτών υλικών προκάλεσαν την πτώση των κιγκλιδωμάτων στη γέφυρα στο Καστανοχώρι, χωρίς όμως να υποστεί περαιτέρω ζημιά.

Υπερχείλισε ο Γαλλικός Ποταμός

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην προέκταση της οδού Μ.Αλεξάνδρου, από Σίνδο προς Βιολογικό και από την προέκταση Πόντου προς Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη, λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στα ακόλουθα σημεία:

  • στην ΕΠ.Ο Λαγκαδικίων-Σχολαρίου στο ύψος του 3ου χλμ λόγω υπερχείλισης χειμάρρου
  • στο 1ο χλμ Λαγκαδά – Ηρακλείου
  • στο 1ο χλμ αγροτικής ασφαλτοστρωμένης οδού Λαγκαδά – Ασσήρου
  • στην Ε.Ο. Πενταλόφου – Σίνδου (Θέση Βουστάσια)

Εν τω μεταξύ, προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο πλημμύρας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετά από μια νέα ισχυρή νεροποντή παρόμοια με αυτή που έφερε η κακοκαιρία «Μπάλλος», απηύθυνε ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα voria.gr, έκανε λόγο για καθυστερήσεις από πλευράς πολιτείας για τη διευθέτηση του ποταμού Ανθεμούντα που διατρέχει δύο νομούς -Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής- και ουσιαστικά καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, δίπλα από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανθεμούντας υπερχείλισε χθες βράδυ λόγω της κακοκαιρίας Μπάλλος, με αποτέλεσμα να σκεπαστεί από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Ο δήμαρχος Θέρμης χτύπησε για μια ακόμη φορά καμπανάκι κινδύνου προς το υπουργείο Υποδομών, λέγοντας ότι, αν δεν γίνουν έγκαιρα οι μελέτες για να ξεκινήσουν έργα διευθέτησης της κοίτης του ποταμού, είναι πιθανόν σε μια μεγαλύτερη κακοκαιρία να πλημμυρίσει το αεροδρόμιο, καθώς, όπως ανέφερε, μετά τη γέφυρα στην επαρχιακή οδό, υπάρχει μια μικρότερη προς το αεροδρόμιο και μετά δεν υπάρχει τίποτα ώστε να συγκρατήσει το νερό σε περίπτωση μεγαλύτερης κακοκαιρίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι το ποτάμι παρέσυρε μέχρι και κολόνες της ΔΕΗ από το υπό κατασκευή έργο στη Γαλάτιστα, με αποτέλεσμα να φρακάρουν όταν έφτασαν στο ύψος της γέφυρας όπου τελικά υπερχείλισε.

Για το αν είχαν γίνει ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η πλημμύρα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:

«Δεν είναι ευθύνη του δήμου, αλλά της Περιφέρειας, για αυτό το συγκεκριμένο ποτάμι έχουν γίνει γέφυρες με προδιαγραφές πλημμυρικής ζωής 50 ετών. Ας ξυπνήσουν επιτέλους στο υπουργείο να προχωρήσουν γρήγορα τις μελέτες για τη διευθέτηση γιατί το επόμενο φαινόμενο θα είναι στο αεροδρόμιο. Αν περνούσε το νερό από αυτή τη γέφυρα και έφτανε στην επόμενη, που είναι πιο χαμηλή, θα πλημμυριζε το αεροδρόμιο, και αυτό θα είναι ντροπή για μια χώρα».

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια των δύο προσκυνητών στο Άγιο Όρος

Σώοι εντοπίστηκαν οι δύο προσκυνητές που είχαν χαθεί, εν μέσω της κακοκαιρίας «Μπάλλος», στο Άγιο Όρος.

Οι δύο Ουκρανοί εντοπίστηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ και άμεσα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σύμφωνα με το τοπικό voria.gr, οι δύο προσκυνητές βρέθηκαν σώοι από τους πυροσβέστες στη θέση Βίγλα, κοντά στο Ιερό Κελί Αγίας Τριάδας. Πρόκειται για περιοχή που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τη Σκήτη Τιμίου Προδρόμου (Ρουμανική σκήτη).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ανέφεραν στους άνδρες της Πυροσβεστικής ότι έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω της ομίχλης.

Οι δύο Ουκρανοί θα μεταφερθούν προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους για να εξεταστούν και να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάντως, είναι καλά στην υγεία τους.

Η Πυροσβεστικήυπηρεσία ειδοποιήθηκε περίπου στις 6 το πρωί για τον αποπροσανατολισμό δύο ατόμων και στο σημείο έσπευσαν οκτώ πυροσβέστες με μέλη της Ορειβατικής Ομάδας Έρευνας - Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης ΕΜΑΚ.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, οι δύο Ουκρανοί προσκυνητές ήταν μέλη μιας 9μελούς ομάδας ομοεθνών τους που τα ίχνη τους χάθηκαν στους πρόποδες του όρους Άθω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα Voria.gr η ομάδα των Ουκρανών προσκυνητών, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την αδιάκοπη βροχόπτωση, επιχείρησε να ανέβει χθες στο όρος Άθωνα. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιοι, δύο από τα μέλη της Ομάδας εξαφανίστηκαν.

Ενώ η ομάδα ξεκίνησε την κάθοδο, οι δύο αγνοούμενοι έμειναν πίσω. Όταν αντιλήφθηκαν την απουσία τους οι υπόλοιποι, επέστρεψαν για να τους βρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατόπιν ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το σήμα που έλαβαν ανέφερε για δύο άτομα που έχουν αποπροσανατολιστεί, στο όρος Άθωνα, πλησίον της Μονής Αγίου Παύλου.

Σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα ο «Μπάλλος» - Απεγκλωβισμοί πλημμυροπαθών

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έδειξε από χθες τα δόντια της σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς οι καταιγίδες προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Δραματικές ώρες, έζησαν οι κάτοικοι στο Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά την υπερχείλιση ρέματος στην περιοχή καθώς χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τεσσάρων ανθρώπων από τις οικίες τους.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από σπίτια και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά Μέσα.

Ώρες αγωνίας έζησαν όμως και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδικίων του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Αργά το βράδυ, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγού, ο οποίος μαζί με το ΙΧ του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου σε ιρλανδική διάβαση, έχοντας αρχικά παραβιάσει τους ειδικούς κώνους που είχαν τοποθετήσει οι άνθρωποι της Κοινότητας προκειμένου να απαγορεύσουν τη διέλευση της.

Δύσκολες ώρες έζησαν οι κάτοικοι και στην Ολυμπιάδα Χαλδικικής, όπου ο «Μπάλλος» σάρωσε με το πέρασμά του. Δύο χείμαρροι που περνούν μέσα από το χωριό φούσκωσαν επικίνδυνα θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.

Τα σπίτια που βρίσκονται κοντά στα δύο ρέματα έχουν εκκενωθεί και οι άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Η κακοκαιρία προκάλεσε όμως προβλήματα και σε μεγάλα οδικά δίκτυα αλλά και επαρχιακούς δρόμους. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και το πρωί του Σαββάτου είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε πέντε σημεία του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης, αφού τα νερά μετέφεραν φερτά υλικά στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το σημείο. Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη αποκαταστάθηκε στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ