ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Hλιοφάνεια πριν την καταιγίδα - Επιδείνωση με βροχές από την Παρασκευή

Καιρός: Hλιοφάνεια πριν την καταιγίδα - Επιδείνωση με βροχές από την Παρασκευή
INTIME / ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Για ένα 24ωρο ακόμα προβλέπεται να είναι καλός ο καιρός σε όλη τη χώρα, πριν από τη νέα κακοκαιρία η οποία όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες.

Μετά το μεσημέρι όμως, σύμφωνα με το meteo οι νεφώσεις στο Ιόνιο και στα Δυτικά θα πυκνώσουν δίνοντας τοπικές βροχές στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο, φαινόμενα που το βράδυ θα επεκταθούν σε περιοχές της Ηπείρου και ενδεχομένως της Δυτικής Στερεάς. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενδεχομένως τοπικά πυκνές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 20, στην Ήπειρο από 3 έως 22 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 4 έως 22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 24 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 22 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 9 έως 22 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νότιους νοτιοδυτικούς με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς.

Έρχεται νέα κακοκαιρία από το τέλος της εβδομάδας

Νέα κακοκαιρία αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο καιρός στην Ελλάδα θα είναι ήπιος καθώς θα επηρεαστεί από τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων προς τα Βαλκάνια με τις χαμηλές προς την περιοχή της Κύπρου.

Παράλληλα, θα ενισχυθούν και οι βοριάδες με αποτέλεσμα να υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μαρουσάκης, ο καιρός θα αλλάξει από την Παρασκευή οπότε η Ελλάδα θα επηρεαστεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά από βαρομετρικά χαμηλά που τώρα βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη.

«Από Παρασκευή και από το Ιόνιο και προς το Αιγαίο θα έχουμε φαινόμενα που θα απασχολήσουν το σαββατοκύριακο τις περισσότερες περιοχές για τα οποία θα πρέπει να δείξουμε προσοχή γιατί δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα» είπε ο κ. Μαρουσάκης.

Ειδική αναφορά έκανε στον Νοέμβριο για τον οποίο είπε ότι «είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας στατιστικά με ακραία φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής και αυτό οφείλεται στο ότι οι ψυχρές αέριες μάζες από την Ευρώπη συναντούν τις θερμές υδάτινες επιφάνειες της Μεσογείου».

Η πρόβλεψη Αρναούτογλου

Και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, κάνει λόγο για νέα αλλαγή του καιρού και αρκετά «δραστήρια» μάλιστα, προς το τέλος της εβδομάδας.

Όπως επισημαίνει ωστόσο σε ανάρτησή του ο κ. Αρναούτογλου, «δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε με ακρίβεια, την ένταση των βροχών και των καταιγίδων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου!». Ο ίδιος μάλιστα σε άλλη ανάρτησή του εξηγεί τι είναι το ωκεάνιο φαινόμενο «Λα Νίνια» (θερμοκρασιακή ανωμαλία) και πόσο αυτό μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook για τη νέα αλλαγή του καιρού:

«Αρκετά... "δραστήρια" δείχνει η νέα ατμοσφαιρική διαταραχή προς τα τέλη της εβδομάδας (23-24) Oκτωβρίου!!!Φίλες και φίλοι, και τα πρωινά σημερινά στοιχεία επιμένουν για νέα αλλαγή του καιρού προς τα τέλη της εβδομάδας αρχικά κυρίως στη δυτική Ελλάδα! Η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού όμως καθώς και το βάθος του, που δεν μπορούμε από τώρα να τα γνωρίζουμε με ακρίβεια, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατανομή αλλά και την ένταση των βροχών και των καταιγίδων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου!», γράφει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ