ΕΛΛΑΔΑ

Ζακ Κωστόπουλος: Με αποκλεισμούς ξεκίνησε η δίκη για το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου

Ζακ Κωστόπουλος: Με αποκλεισμούς ξεκίνησε η δίκη για το λιντσάρισμα μέχρι θανάτου
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Με αποκλεισμούς που αναπόφευκτα οδηγούν στην αμφισβήτηση της αρχής της δίκαιης δίκης ξεκίνησε, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης για το διπλό λιντσάρισμα μέχρι θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου.

Ο 33χρονος ακτιβιστής άφησε την τελευταία του πνοή πριν τρία χρόνια, στο πεζοδρόμιο έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, με το ιατροδικαστικό πόρισμα να βεβαιώνει το προφανές: τον θάνατό του λόγω πολλαπλών χτυπημάτων σε διάφορα σημεία του σώματός του και το κεφάλι. Είχε προηγηθεί το διπλό λιντσάρισμα, το πρώτο από πολίτες και το δεύτερο από αστυνομικούς, παρουσία δεκάδων μαρτύρων.

Η έδρα του δικαστηρίου, πριν την κλήρωση των ενόρκων, απέρριψε το κοινό αίτημα πολιτικής αγωγής και συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για αλλαγή της αίθουσας -τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων- προκειμένου, μεταξύ άλλων, να υπάρχει η δυνατότητα προβολής οπτικοακουστικού υλικού κατά την εξέταση των μαρτύρων. Στη συνέχεια, απέκλεισε την παρουσία φωτορεπόρτερ εντός της δικαστικής αίθουσας υπό το σκεπτικό ότι η παρουσία δημοσιογράφων είναι σημαντικότερη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Νοεμβρίου του 2020, η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω κορωνοϊού. Το δικαστήριο έκρινε τότε ότι λόγω συνθηκών και βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για μέγιστο αριθμό 15 ατόμων -που παραμένει σε ισχύ- στη δικαστική αίθουσα, η δίκη δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Η ιστορική δίκη -όπως άλλωστε την είχε χαρακτηρίσει και ο πρόεδρος της προηγούμενης σύνθεσης του δικαστηρίου, Γεώργιος Κασίμης- ξεκίνησε παρουσία μόλις τεσσάρων δημοσιογράφων και του Παρατηρητηρίου ZackieOh Justice Watch, με την πολιτική αγωγή να υποβάλλει εκ νέου αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Όπως εξήγησε η Κλειώ Παπαντολέων, μία εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, ο ενδεχόμενος δόλος είναι ο εξής: δεν θέλω και δεν επιδιώκω, όμως με την πράξη μου προβλέπω το θάνατο και παρ' όλα αυτά συνεχίζω γιατί αποδέχομαι το επερχόμενο αποτέλεσμα. Η πολιτική αγωγή ζήτησε επίσης, σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα μετατροπής κατηγορίας για το σύνολο των κατηγορουμένων, να γίνει δεκτό για τους δύο πρώτους κατηγορούμενους -κοσμηματοπώλη και μεσίτη- και οι υπόλοιποι τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούμενοι για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

«Μακάρι να ήταν ληστής, να ήταν εδώ και να δικαζόταν»

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πατέρας του 33χρονου, Ευθύμιος Κωστόπουλος, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους αστυνομικούς για απόκρυψη στοιχείων λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «έκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι των κατηγορουμένων».

«Θα μπορούσαν να κατεβάσουν το ρολό, να έρθει η αστυνομία και να τον συλλάβουν. Τι πιο λογικό. Ακόμα και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε να γίνει έλεγχος μήπως είναι ρατσιστικό το έγκλημα» είπε ο κ. Κωστόπουλος.

«Είδα το βίντεο, είδα κάτω το παιδί μου με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε, να το στέλνουν με χειροπέδες στο νοσοκομείο».

Ερωτηθείς από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων κατά πόσο είδε τον 33χρονο γιο του να σπάει την τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου, απάντησε:

«Την τζαμαρία τη σπάσανε οι ίδιοι, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, διακρίνεται ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου να πετάει πέτρα στην τζαμαρία με στόχο τον 33χρονο Ζακ, που βρίσκεται στο εσωτερικό του καταστήματος, κρατώντας έναν πυροσβεστήρα.

Ο πατέρας του Ζακ σημείωσε πως ο γιος του δεν είχε κανένα οικονομικό πρόβλημα και ούτε ήταν αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος «περιθωριακός». Όπως κατέθεσε, ο 33χρονος είχε την απόλυτη στήριξη τους οικονομικά και εργαζόταν ο ίδιος.

«Μου είπαν ότι πρόκειται για αυτοκτονία»

Για ολιγωρία στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο αδερφός του, Νίκος, σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης. Όπως ανέφερε ήταν στο εξωτερικό όταν ενημερώθηκε για το θάνατο του αδερφού του. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα πήγε στην οδό Γλάδστωνος αλλά του ζήτησαν να φύγει, ενώ του είπαν ότι πρόκειται για αυτοκτονία.

Μετά από σχετική ερώτηση της δικηγόρου της οικογένειας, Άννυς Παπαρούσου, ο Νίκος Κωστόπουλος είπε ενώπιον του δικαστηρίου:

«Πολλές φορές σκεφτόμουν γιατί πρέπει εγώ να γίνω ο ερευνητής; Μου έλεγαν ότι δεν έβρισκαν τίποτα. Τα καταστήματα έχουν κάμερες και δεν βρέθηκε το υλικό. Υπήρχε ολιγωρία είναι ξεκάθαρο. Δεν βρέθηκαν υλικό και μάρτυρες. Έτρεχα, προσπαθούσα να βρω στοιχεία. Δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι. Το βιντεο δεν το έχω δεν μπορώ να το δω».

Ο αδερφός του 33χρονου ακτιβιστή αναφέρθηκε επίσης και στη δικογραφία που είχε αρχικά σχηματιστεί. Όπως ανέφερε «ήθελαν να μπει στο ράφι, είναι ξεκάθαρο».

«Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν ξέρω αν ήταν βαμμένος και το είδαν. Δεν κρυβόταν, του άρεσε η ελευθερία».

Οι ερωτήσεις της υπεράσπισης επικεντρώθηκαν στο κατά πόσο το θύμα έκανε χρήση αλκοόλ ή και ναρκωτικών ουσιών, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων στη σορό του Ζακ Κωστόπουλου.

«Γιατί τόσο μίσος, τι κρύβεται πίσω από αυτό;»

«Τίποτα δεν δικαιολογεί τον φόνο ενός ανθρώπου, ούτε η περιουσία μας» κατέθεσε η μητέρα του 33χρονου θύματος, Ελένη Κωστοπούλου.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουν τη σύλληψή του. Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται το μίσος του τέρατος και δεν ξέρουμε, γιατί τόσο μίσος; Τι κρύβεται πίσω αυτό το μίσος; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις ασυγχώρετες, αδικαιολόγητες και απάνθρωπες πράξεις τους. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τις πράξεις τους. Η Αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί, την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει ένα μέρος που θα σκοτώνει βασανιστικά και μετά να δεχόμαστε οποιαδήποτε δικαιολογία» συνέχισε.

«Θα μπορούσαν να τον αφήσουν εκεί και ίσως το παιδί μου να καθόταν εδώ και να σας απαντούσε γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί και να μην ήταν σε έναν υγρό τάφο. Κανείς δεν θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Σας παρακαλώ κάντε το για τα παιδιά σας και για τα εγγονια σας» κατέληξε, χωρίς να της απευθυνθούν ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ