ΕΛΛΑΔΑ

Μικρής έντασης επεισόδια στον Πειραιά

Μικρής έντασης επεισόδια στον Πειραιά
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά όταν ομάδα Αφγανών προσφύγων συνεπλάκη με πρόσφυγες από τη Συρία, για άγνωστο, μέχρι στιγμής λόγο. 

Τα επεισόδια έγιναν όταν ομάδα προσφύγων πιάστηκε στα χέρια την ώρα που στην Ε1 είχε στηθεί μικρό γλέντι με κρουστά από τους πρόσφυγες. Η συμπλοκή κράτησε περίπου δέκα λεπτά και έληξε χωρίς να χρειαστεί επέμβαση της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά καθώς περίπου 1000 πρόσφυγες έχουν ήδη μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά.

Δρίτσας: Μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά

Για υποδειγματική στάση του λιμενικού σώματος και των εθελοντών, έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στις προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες και μετανάστες, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται -σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση- σε 3.675 άτομα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι και προσέθεσε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στο συγκεκριμένο χώρο, που έφθασαν και τις 6.000 άτομα, δεν επηρεάστηκε καμία λιμενική λειτουργία.
Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας είπε ότι στο Σκαραμαγκά θα υπάρχουν τρεις τομείς των 1.000 ατόμων.

Ήδη, «γέμισε» ο πρώτος τομέας και την επόμενη εβδομάδα -αφού πρώτα έχει διαμορφωθεί ο χώρος, και για αυτό εργάζονται πυρετωδώς συνεργεία του Στρατού- θα μεταφερθούν άλλα 1.000 άτομα, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν δημιουργηθεί νέες εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα (έως 700 άτομα) και μια νέα πτέρυγα στην Μαλακάσα (έως 500 άτομα).

Για το γεγονός ότι ο επιβατικός σταθμός της πύλης Ε3 άδειασε νωρίτερα σε σχέση με τους άλλους σταθμούς, είπε ότι γειτνίαζε σε περιοχή με διαρκώς αυξανόμενη κίνηση και είχε αρχίσει να επηρεάζει τη λειτουργία του λιμανιού. Είναι η πύλη που εξυπηρετεί επιβάτες και οχήματα με προορισμό την Κρήτη, εξήγησε.

Υπογράμμισε δε ότι εξ αρχής είχε αναφερθεί ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνιμη δομή παραμονής, αλλά χώρος για μεταβατική στάση των προσφύγων και μεταναστών προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλα σημεία.

Για τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι του Πειραιά επισήμανε ότι ήταν όλες καταγεγραμμένες, υπογραμμίζοντας ότι για όσες δεν ήταν σαφής ο χαρακτήρας τους υπήρχε επόπτευση για να διαπιστωθεί εάν περιορίζονταν στην αποστολή που προβλέπονταν από το καταστατικό τους.

Για τους αλληλέγγυους είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν υποδειγματική συνεισφορά και εξήρε το έργο τους, σημειώνοντας ότι παράλληλα δεν άφησαν ελεύθερο πεδίο για την δράση ατόμων που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες.

Ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε, επίσης, λανθασμένες και αποπροσανατολιστικές τις κινήσεις ανθρώπων που κινούνταν στο λιμάνι ως μέλη πολιτικών οργανώσεων ή ομάδων και παρέμβαιναν λέγοντας στους πρόσφυγες να παλέψουν για να ανοίξουν τα σύνορα.

Χαρακτήρισε τέλος επιτυχημένη την καθημερινή διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται να μιλά κανείς για επιτυχία όταν αναφέρεται στις συνθήκες διαμονής και όταν κοιμούνται οι άνθρωποι στο πάτωμα ή σε σκηνές.

Προσαγωγές στην Ειδομένη

Δεκαέξι προσαγωγές έγιναν σήμερα από τις αστυνομικές δυνάμεις στην Ειδομένη, στον απόηχο των επεισοδίων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, προσαχθέντες είναι 5 Γερμανοί υπήκοοι, 2 Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, 2 Σουηδοί, ένας Τσέχος, δύο Έλληνες πολίτες κι ένας Παλαιστίνιος.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους, ιδιαίτερα μετά από τα τελευταία επεισόδια, αλλά και τα όσα έχουν αναφερθεί για συγκεκριμένα άτομα που φέρονται ότι παρακινούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κανείς δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά εμφανίστηκαν στην περιοχή ως εθελοντές.

Όλοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για εξακρίβωση στοιχείων. Από τους δεκαπέντε προσαχθέντες κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, μόνο ένας, Γερμανός υπήκοος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Διαβάστε επίσης

Προσφυγικό: Ειδικοί πράκτορες της Europol έρχονται στην Ελλάδα

Οριακή κατάσταση σε Ελληνικό και Ειδομένη την ώρα που ο Πειραιάς αδειάζει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ