ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Οι συστάσεις προς τους κληρονόμους του στις πέντε διαθήκες του

Μίκης Θεοδωράκης: Οι συστάσεις προς τους κληρονόμους του στις πέντε διαθήκες του
INTIME

Συστάσεις προς τους κληρονόμους του για τη διαχείρηση των δικαιωμάτων του έργου του και την υλική ανταμοιβή όπως εκείνος την όριζε, περιέχουν οι πέντε διαθήκες του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη.

«Πότε δεν σκέφτηκα οποιουδήποτε είδους υλική ανταμοιβή για αυτό που έκανα. Το αντίθετο μάλιστα πίστευα πάντοτε πως αν κάποιος θα πρέπει να πληρώνει κατά την διαδικασία αυτής της επαφής του έργου μου με τον ακροατή, αυτός θα έπρεπε να είμαι εγώ. Για τη χαρά που μου προσφέρει η αποδοχή του από τον οποιονδήποτε άλλον. Ας το έχουν αυτό λοιπόν υπόψη τους ο κληρονόμος μου και όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση με το έργο μου», αναφέρει ο οικουμενικός δημιουργός.

Όπως προκύπτει από τις πολυσέλιδες διαθήκες του, που εξασφάλισε η ΕΡΤ, επιθυμία του μουσικοσυνθέτη είναι η παραχώρηση του σπιτιού του στην Ακρόπολη στο Δημόσιο και η μετατροπή του σε μουσείο.

Με τις πέντε πολυσέλιδες διαθήκες του ο Μίκης Θεοδωράκης δεν αφήνει καμία εκκρεμότητα σχετικά με την διαχείριση της περιουσίας και του πνευματικού του έργου.

Η δικηγόρος της οικογένειας Θεοδωράκη, Παναγιώτα Παναγιωτακοπούλου, λέει ότι: «Δεν είχε κάποια μεγάλη έκπληξη για την οικογένεια Θεοδωράκη. Ο μουσικοεκδοτικός οίκος Schott θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων από το έργο του. Τα έσοδα θα πηγαίνουν στη γυναίκα του, τα δύο του παιδιά και τα 5 του εγγόνια».

Επιθυμία του ήταν το σπίτι του, στην περιοχή της Ακρόπολης όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, να λειτουργήσει ως μουσείο το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος. Σε περίπτωση που οι κληρονόμοι του δεν το επιτρέψουν αναφέρει ρητά ότι επιθυμεί να αλλάξει την διαθήκη του.

«Αυτό έχει πολλά νομικά προβλήματα για να εφαρμοστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί την υψηλή κυριότητα και την επικαρπία την έχει η κόρη του και ο μεγαλύτερος εγγονός του Μίκης», συμπληρώνει η κα Παναγιωτακοπούλου.

Tι αναφέρει για τον Νίκο Κουρή, το σπίτι του στην Ακρόπολη και το έργο του

Ειδική αναφορά στον Νίκο Κουρή, χωρίς ωστόσο να τον αναφέρει ποτέ ως «γιο του» κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης στη διαθήκη του, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, με τα συγγενικά του πρόσωπα και το κοντινό του περιβάλλον να έχει ήδη λάβει αντίγραφα.

Ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης φαίνεται πως συνέταξε την πρώτη διαθήκη του το 2011 και ακολούθησαν τέσσερις ακόμη προσθήκες και τροποποιήσεις με την τελευταία να λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 2021.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην διαθήκη του γίνεται αναφορά στο Νίκο Κούρη, ως «αυτοαποκαλούμενο Νίκο Θεοδωράκη», τον οποίο ευχαριστεί για τη διάδοση του έργου του. Μάλιστα, φαίνεται πως προτρέπει τους δικούς του ανθρώπους να τον αφήσουν να συνεχίσει να το κάνει χωρίς εμπόδια. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε κανένα σημείο της διαθήκης δεν υπάρχει αναφορά σε συγγενική σχέση μεταξύ τους.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο μουσικοσυνθέτης προτρέπει το συγγενικό του περιβάλλον να επιτρέπει ανεμπόδιστα και άλλα πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα και στον εξωτερικό να διαδίδουν το έργο του, αναφερόμενος ονομαστικά και στον Γιώργο Αγοραστάκη.

Σχετικά με την περιουσία του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε μοιράσει όσο βρισκόταν στην ζωή, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης φαίνεται πως σχετικά με το σπίτι του στην οδό Επιφανούς ζητά να γίνει μουσείο, ενώ το αυτοκίνητό του ζητά να περάσει στην κατοχή ενός ιδρύματος.

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Το άνοιγμα της διαθήκης έρχεται 1,5 μήνα πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προκειμένου ο Νίκος Κουρής να σταματήσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».

Η συζήτηση αναμένεται στις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ έχει προηγηθεί η έκδοση προσωρινής διαταγής για το ίδιο θέμα. Μάλιστα, η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε η πρόεδρος Πρωτοδικών, Ουρανία Φλεριανού, αναφέρει ότι το δικαστήριο «απαγορεύει στον καθ’ ου (σ.σ: Νίκο Κουρή) να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, τούτο δε έως τη συζήτηση της αίτησης κατά την ορισθείσα δικάσιμο και υπό τον όρο αυτής».

Υπενθυμίζεται, ότι με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ζητά μεταξύ άλλων «να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη συνέχεια της παράνομης χρήσης του ονόματος (κύριου, πατρώνυμου και επωνύμου Μίκης Θεοδωράκης) με επίκληση της ιδιότητας του δήθεν γιου του και την παράλειψη να επαναλάβει αυτή στο μέλλον μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσας αίτησης».

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης πριν δύο περίπου εβδομάδες, παραστάθηκε κανονικά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από το δικηγόρο της Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

«Αυτοπροβάλλεται και αναμειγνύεται σε διάφορες εκδηλώσεις και καταστάσεις της ρέουσας κοινωνικής ζωής ως ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη. Εμφανίζεται ως πρόσωπο –γόνος ενός Πνευματικού ανθρώπου που έχει αναγνωρίσει η υφήλιος, δήθεν εκπρόσωπος και συνεχιστής της Ιστορίας και του βάρους του μουσουργού Μίκη Θοδωράκη, προσποιούμενος ότι εκπροσωπεί όλη την οικογένειά του και δη εμένα και χρησιμοποιεί το επίθετο "Θεοδωράκης" ως απόρροια σχέσης πατρός προς τέκνο, επιχειρώντας να προσδώσει κύρος και βαρύτητα στο πρόσωπό του, και συγχρόνως να προσδώσει κύρος και ποιότητα στην εκδήλωση που συμμετέχει αλλά συγχρόνως προσπαθώντας να προσχωρήσει και να εγκριθεί από την οικογένεια του μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση αποβλέπει στη δημιουργία κληρονομικού δικαιώματος επί κάθε στοιχείου της κληρονομιαίας περιουσίας του αποβιώσαντος» ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Θεοδωράκη στην αίτησή της προς το δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρής υποστήριξε πως είναι γιος του μουσικοσυνθέτη και θα κάνει τεστ DNA προκειμένου αυτό να αποδειχθεί και τυπικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ