ΕΛΛΑΔΑ

Καταδίωξη στο Πέραμα: Την Τετάρτη η απολογία των επτά αστυνομικών, κρατούνται στη ΓΑΔΑ

Καταδίωξη στο Πέραμα: Την Τετάρτη η απολογία των επτά αστυνομικών, κρατούνται στη ΓΑΔΑ
CNN Greece

Σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη παρέπεμψε ο εισαγγελέας Πειραιά τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται πως η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, της μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα.

Παράλληλα, τραυματίστηκαν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα.

Έρευνα για τους διαλόγούς της ΔΙΑΣ με το Kέντρο Eπιχειρήσεων

Σημειώνεται πως εντολή να απομαγνητοφωνηθούν όλες οι καταγεγραμμένες συνομιλίες του κέντρου επιχειρήσεων με τους σταθμούς και τις περιπολίες που εμπλέκονται στο αιματηρό περιστατικό, έχει αρχίσει από αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά την παρέμβαση Θεοδωρικάκου για πλήρη διαλεύκανση της επιχειρησιακής αντιμετώπισης του περιστατικού από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ζήτησε να υπάρχει σε λίγες ώρες όλο το κείμενο με τις επίμαχες διαβιβάσεις και κυρίως από τις 23.45 στις 22/10/2021 έως και τη στιγμή που οι αστυνομικοί ενημερώνουν για τους πυροβολισμούς.

Ταυτόχρονα έχει ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων αναφορών από τον προϊστάμενο της αλλαγής που είχε βάρδια στο κέντρο επιχειρήσεων όσο και από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που ήταν επόπτης στη βάρδια του κέντρου επιχειρήσεων.

Όμως, βασική θεωρείται η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν την επίμαχη ώρα στο κέντρο της άμεσης δράσης και είχε πάρει τις πρώτες αναφορές για το ύποπτο όχημα καθώς επίσης και ποια ήταν η εντολή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Η διερεύνηση του περιστατικού έρχεται στην επιφάνεια μετά το δεδομένο ότι η εντολή που δόθηκε στην πρώτη ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά ήταν να σταματήσει την καταδίωξη καθώς ήταν επικίνδυνα, τόσο για τους ίδιους τους αστυνομικούς, όσο και για διερχόμενους πολίτες.

Η ασάφεια όμως που ακολούθησε προκαλεί ερωτηματικά για το πώς εξελίχθηκε η καταδίωξη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ενώ το κέντρο επιχειρήσεων είχε την εικόνα ότι η καταδίωξη είχε σταματήσει, ξαφνικά γίνεται γνωστό ότι μια άλλη ομάδα ΔΙΑΣ και συγκεκριμένα της Δυτικής Δυτικής, καταδίωκε το ύποπτο αυτοκίνητο το οποίο εμβόλισε τις μηχανές των αστυνομικών και εκείνοι πυροβόλησαν με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ενός υπόπτου.

Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η έρευνα είναι για το ποτέ δόθηκε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη, αν οι αστυνομικοί αργότερα που εντόπισαν ξανά στη Δυτική Αττική το ύποπτο όχημα ενημέρωσαν το κέντρο και τι απάντησε ο εκφωνητής της άμεσης δράσης.

Το δεδομένο πάντως είναι ότι υπάρχουν κενά στην επικοινωνία και ερωτήματα στο αν υπήρχε ή όχι ενημέρωση του κέντρου επιχειρήσεων για τη δεύτερη φάση της καταδίωξης στη Δυτική Αττική ή όχι.

Θα ερευνηθεί και το αν υπήρξε για μια ακόμη φορά πρόβλημα στους ασυρμάτους και χάθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στο κέντρο και τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να υπάρξει και κενό στο σημείο εκείνο.

Διαβάστε αναλυτικά πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Το βίντεο, τα αναπάντητα ερωτήματα, οι διάλογοι, οι εντολές και οι τραυματίες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ