ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας: Απεγκλωβίστηκαν 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος

Δένδιας: Απεγκλωβίστηκαν 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος
INTIME

Απεγκλωβίστηκαν σήμερα 24 Οκτωβρίου από το Αφγανιστάν, 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ήδη βρίσκονται στην Τιφλίδα και θα επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Αθήνα, ενημερώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και πράττει το χρέος της.

Επίσης, επισημαίνει πως ο απεγκλωβισμός των 18 Αφγανών πολιτών, επετεύχθη έπειτα από συνεχείς προσπάθειες για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Να σημειωθεί ότι Έλληνες πολίτες είχαν επαναπατριστείμε ασφάλεια στις 22 Αυγούστου από το Αφγανιστάν όπως γνωστοποιούσε σε ανακοίνωσή του τότε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση:

«Κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και μετά από συνεχείς επαφές των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ με υπουργεία Εξωτερικών άλλων κρατών δύο ακόμη Έλληνες πολίτες οι οποίοι εργάζονταν στο Αφγανιστάν επέστρεψαν με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Ο πρώτος αφίχθη το βράδυ του Σαββάτου (21/08) από το Λονδίνο όπου είχε μεταφερθεί μετά από επιτυχημένη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Βρετανών στο Αφγανιστάν και ο δεύτερος σήμερα από Ντόχα όπου είχε φτάσει μετά από αντίστοιχη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ΗΠΑ.

Και στις δύο περιπτώσεις οι ελληνικές Αρχές ήταν σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και οι πρεσβείες μας σε Λονδίνο και Ντόχα τους παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια».

«Πρόκειται για καθαρό εμφύλιο»

Ο Παναγιώτης Κουμουτσάκος, ένας από τους Έλληνες που απεγκλωβίστηκε από το Αφγανιστάν είχε φθάσει στην Αθήνα το απόγευμα της 22ης Αυγούστου.

Ο απεγκλωβισμός του έγινε από τις Αρχές της Βρετανίας, κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο ίδιος πατώντας ξανά με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος μετέφερε τις ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση για τον απεγκλωβισμό του.

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση που μπόρεσε και κίνησε κάποια νήματα που έπρεπε να κινηθούν άμεσα», είπε.

«Πρόκειται για καθαρό εμφύλιο και δεν θέλω να πω περισσότερα από σεβασμό στους ανθρώπους οι οποίοι παλεύουν ακόμα. Αυτά που βλέπετε στα κανάλια είναι τα μισά από όσα συμβαίνουν», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είναι καθαρά πολεμική» σημείωνε ο ίδιος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ