ΕΛΛΑΔΑ

Κανονικά η κυκλοφορία στην Αττική Oδό μετά τα επεισόδια για τον νεκρό 20χρονο στο Πέραμα

Κανονικά η κυκλοφορία στην Αττική Oδό μετά τα επεισόδια για τον νεκρό 20χρονο στο Πέραμα
CNN Greece / Ευδοκία Μύτιλη

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Αττική Oδό, η οποία είχε κλείσει στο ρεύμα προς Ελευσίνα, στο ύψος του Ασπροπύργου, λόγω εκτεταμμένων επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ ομάδας ατόμων με την αστυνομία στον απόηχο της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου από αστυνομικά πυρά

Νωρίτερα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., περίπου 100 άτομα, διαμαρτυρόμενα για τον θάνατο 20χρονου στο περιστατικό του Περάματος, συγκεντρώθηκαν στο ύψος του Ασπροπύργου και «πετούσαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων».

Σημειώνεται, ότι η Αττική Οδός είχε κλείσει στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κόρινθο. Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων γινόταν στον ΣΕΑ Ασπροπύργου.

Στο σημείο ενεργούσαν διμοιρίες των ΜΑΤ κάνοντας χρήση του Αίαντα, με ρίψεις νερού.

Συγκέντρωση και στο Πέραμα

Παράλληλα συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιείται και στο Πέραμα. Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είναι παραταγμένες κατα μήκος της Λεωφόρου Ειρήνης, ενώ στην πλατεία Ηρώων βρίσκονται περίπου 50 αντιεξουσιαστές.

Οργή από την οικογένεια του 20χρονου

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του 20χρονου Ρομά είναι οργισμένη και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η κάμερα του ΑΝΤ1 βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στον καταυλισμό των Ρομά στον Ασπρόπυργο, όπου διαμένει η οικογένεια του θύματος, αλλά και των δύο συνεπιβατών του, στο κλεμμένο αμάξι που καταδίωξαν οι αστυνομικοί.

Ο πατέρας του νεκρού ανέφερε:

«Θέλω μια δικαιοσύνη από το κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνήγησαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; Εγκληματίες ήταν; Θέλω μια Δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν;».

Απειλούν με αντίποινα

Μέλη της οικογένειας, όπως η χήρα, η μητέρα και η αδελφή του, αλλά και φίλοι του νεκρού, που ζητούν χαρακτηριστικά «να πάει στην φυλακή, εκεί να σαπίσει ο δολοφόνος», απειλούν με εκδίκηση και αυτοδικία σε βάρος των αστυνομικών.

Ακόμη, η μητέρα του τραυματία, που ήταν κουνιάδος του 20χρονου κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να επισκεφθεί τον γιο της, ενώ λέει πως, ενώ η αρχική ενημέρωση ανέφερε για τραυματισμό του από μία σφαίρα στο χέρι, νεότερη ενημέρωση κάνει λόγο για τραυματισμό του από τρεις σφαίρες στην κοιλιά.

Σημειώνεται πως ένταση επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου από ομάδα Ρομά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 30 περίπου νεαροί, έκαιγαν λάστιχα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία.

Ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των αστυνομικών

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Κυριακής, ο Αλέξης Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών.

«Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας. Η απολογία των αστυνομικών έχει οριστεί για την Τετάρτη, 27.10.21. Ήδη ο κ. Αλέξιος Κούγιας και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την υπόθεση, αύριο το πρωί θα λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και ακολούθως θα τοποθετηθούν με δελτίο τύπου. Την υπεράσπιση της υποθέσεως ανέθεσαν στον κ. Κούγια οι ίδιοι οι αστυνομικοί, χωρίς καμία ανάμειξη των ενώσεων των αστυνομικών, οι οποίες όμως τους συμπαρίστανται», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Το βίντεο, τα αναπάντητα ερωτήματα, οι διάλογοι, οι εντολές και οι τραυματίες

Την Τετάρτη στον ανακριτή οι επτά αστυνομικοί

Στο μεταξύ, οι έξι αστυφύλακες και ο υπαστυνόμος που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής, συνελλήφθησαν βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας και οδηγήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Eισαγγελία Πειραιά για να απολογηθούν. Ο εισαγγελέας Πειραιά παρέπεμψε τους επτά αστυνομικούς σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Από τη βαλλιστική εξέταση, όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται να προκύψουν περαιτέρω στοιχεία για το ποιος αστυνομικός ή αστυνομικοί σκότωσε τον 20χρονο και ποιος ή ποιοι τραυμάτισαν τον έτερο νεαρό.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, ο ανακριτής αναμένεται να προσωποποιήσει το κατηγορητήριο, καθώς θα υπάρξουν διαφορετικές κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σημειώνεται πως η εντολή να απομαγνητοφωνηθούν όλες οι καταγεγραμμένες συνομιλίες του κέντρου επιχειρήσεων με τους σταθμούς και τις περιπολίες που εμπλέκονται στο αιματηρό περιστατικό, έχει αρχίσει από αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά την παρέμβαση Θεοδωρικάκου για πλήρη διαλεύκανση της επιχειρησιακής αντιμετώπισης του περιστατικού από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης ζήτησε να υπάρχει σε λίγες ώρες όλο το κείμενο με τις επίμαχες διαβιβάσεις και κυρίως από τις 23.45 στις 22/10/2021 έως και τη στιγμή που οι αστυνομικοί ενημερώνουν για τους πυροβολισμούς.

Ταυτόχρονα έχει ξεκίνησε η διαδικασία εγγράφων αναφορών από τον προϊστάμενο της αλλαγής που είχε βάρδια στο κέντρο επιχειρήσεων όσο και από τον υψηλόβαθμο αξιωματικό που ήταν επόπτης στη βάρδια του κέντρου επιχειρήσεων.

Όμως, βασική θεωρείται η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν την επίμαχη ώρα στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και είχε πάρει τις πρώτες αναφορές για το ύποπτο όχημα καθώς επίσης και ποια ήταν η εντολή του κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Συνάντηση Θεοδωρικάκου με τους συλληφθέντες αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ

Στη ΓΑΔΑ βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να συναντηθεί με τους επτά συλληφθέντες αστυνομικούς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για την αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου ΙΧ στο Πέραμα.

Την επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ γνωστοποίησε ο υπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για μια κίνηση με «αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πατέρα του 20χρονου θύματος, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά του.

«Πριν από λίγο επισκέφθηκα στη ΓΑΔΑ τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται για την αιματηρή υπόθεση στο Πέραμα την Παρασκευή το βράδυ. Η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι. Επίσης, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού που σκοτώθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό στο Πέραμα. Του εξέφρασα τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας», καταλήγει ο κ. Θεοδωρικάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ