ΕΛΛΑΔΑ

H Αθήνα γέφυρα για τη σωτηρία εκατοντάδων Αφγανών από τα χέρια των Ταλιμπάν

H Αθήνα γέφυρα για τη σωτηρία εκατοντάδων Αφγανών από τα χέρια των Ταλιμπάν
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε δεχθεί στις 12 Οκτωβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο γυναίκες βουλευτές και δικαστικούς που απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν κατόπιν πρωτοβουλιών της Αθήνας AP Photo/Petros Giannakouris

Στην Αθήνα έφτασαν σήμερα, μέσω Τιφλίδας, 269 πολίτες του Αφγανιστάν - στην πλειονότητά τους δικαστικοί - στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα και τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ να παρέχουν ανθρωπιστική στήριξη στους διωκόμενους Αφγανούς που κινδυνεύουν, μετά την επιστροφή στην εξουσία του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναμένεται, εντός των επόμενων ωρών, ακόμη μία πτήση με 98 άτομα. Και οι 367 Αφγανοί πολίτες έρχονται στην Ελλάδα για προσωρινή φιλοξενία.

Νωρίτερα, έγινε γνωστο από το υπουργείο Εξωτερικών ότι απεγκλωβίστηκαν σήμερα, Κυριακή, 18 Αφγανοί πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος.

Την πτήση με τους 269 πολίτες του Αφγανιστάν υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Ιωάννης Σφυράκης και η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Ευαγγελία Κτιστάκη.

Η μεταφορά στα διαμερίσματα πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ η ασφαλής μετάβασή τους πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Αθήνα μέσω και πάλι της Τιφλίδας επτά Αφγανές γυναίκες βουλευτές και μέλη των οικογενειών τους. Τελικός τους προορισμός για μετεγκατάσταση είναι οι ΗΠΑ.

Οι επτά γυναίκες απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν κατόπιν ενεργειών της ΜΚΟ Zaka Khan, η οποία έχει έδρα την Νέα Υόρκη.

Η άφιξη και παραμονή τους στην Ελλάδα έγινε επίσης σε στενό συντονισμό μεταξύ των επουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στις 22 Αυγούστου απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν και δύο Έλληνες πολίτες και επαναπατρίστηκαν με ασφάλεια -ο ένας μέσω της Ντόχα και ο άλλος μέσω Λονδίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ