ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δεύτερη δόση για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson από τις 5 Νοεμβρίου

Κορωνοϊός: Δεύτερη δόση για τους εμβολιασμένους με Johnson & Johnson από τις 5 Νοεμβρίου
AP Photo/Robert F. Bukaty

Ανακοινώσεις που αφορούν το πρόγραμμα εμβολιασμού και ειδικότερα εκείνους που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson έκαναν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από τις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη 2η δόση όσων έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson.

Aπαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη δεύτερης δόσης είναι οι πολίτες να έχουν συμπληρώσει 2 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με την πρώτη δόση.

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson θα κάνουν δεύτερη δόση, ανεξαρτήτου ηλικίας (18 ετών και άνω).

Όπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση Johnson & Johnson, θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson & Johnson, είτε με mRNA εμβόλια, αρχίζοντας με το Pfizer, ενώ αργότερα θα ενταχθεί και το Moderna.

Παράλληλα, ανακοίνωσε μια αλλαγή στα ραντεβού που κλείνονται μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr σημειώνοντας ότι δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο θα αναγράφεται το είδος του εμβολίου που διενεργείται. Αυτό θα γίνει από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα αποστέλλονται μηνύματα υπενθύμισης για εκείνους τους πολίτες που μπορούν να κάνουν τρίτη (επαναληπτική) δόση εμβολίου.

Αποτελεσματικός ο συνδυασμός εμβολίων

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του Covid είτε αυτά είναι mRNA είτε άλλης τεχνολογίας και διευκρίνισε ότι η χορήγηση μιας δόσης μετά από νόσηση επαρκεί και παρέχει μεγάλη προστασία ακόμη και από τη μετάλλαξη δέλτα.

Αναφερόμενη στο μεικτό σχήμα εμβολιασμών - όσοι για παράδειγμα είχαν κάνει Astra Zeneca και επανέλαβαν τον εμβολιασμό με Pfizer - φάνηκε ότι ανέπτυξαν ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων χωρίς επιπλέον παρενέργειες.

Παράλληλα τόνισε ότι εγκρίθηκε η επαναληπτική δόση του Moderna που είναι ουσιαστικά η μισή δόση από την αρχική καθώς πρόκειται για 50 μικρογραμμάρια και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει σύντομα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ