ΕΛΛΑΔΑ

Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο ταξίδι στο νησί που έγινε καταφύγιό της

Φώφη Γεννηματά: Το τελευταίο ταξίδι στο νησί που έγινε καταφύγιό της
ΙΝΤΙΜΕ

Με ένα λευκό γεράνι αποχαιρετούν τη Φώφης Γεννηματά οι γείτονες της στη Σκύρο, το νησί που έγινε το καταφύγιό της και που πρόλαβε να ταξιδέψει ενάμισι μήνα πριν από το θάνατό της.

Η Σκύρος τώρα, θρηνεί την απώλεια της Φώφης Γεννηματά με την ελληνική σημαία να κυματίζει μεσίστια στο δημαρχείο του νησιού.

Φίλοι και συγγενείς της μίλησαν στον απεσταλμένο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, για τη δική τους Φώφη. Μία γυναίκα απλή και έξω καρδιά που έβρισκε καταφύγιο στο όμορφο νησί του Αιγαίου, όποτε ήθελε να ηρεμήσει από την ασφυκτική πίεση του πολιτικού στίβου.

Το λευκό γεράνι, οι γείτονές της το έχουν τοποθετήσει στην πόρτα του σπιτιού που φιλοξένησε τις πιο ανέμελες οικογενειακές στιγμές της.

«Εγώ έβαλα το λουλούδι. Είναι ένα απλό μικρό σπίτι. Όταν είχε πρωτοέρθει, δεν πίστευα ότι θα έμενε εδώ αρχηγός πολιτικού κόμματος. Ήταν πολύ απλή» περιέγραψε γείτονάς της.

«Σε αυτή την αυλή καθόταν, διάβαζε, κάναμε όλα τα γλέντια… Το αγαπημένο της τραγούδι ήταν το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» αποκάλυψε συγγενής της.

Το σπίτι στον παραδοσιακό οικισμό της Σκύρου στην περιοχή Μπρουκ, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του συζύγου της, ήταν το καταφύγιο της Φώφης Γεννηματά. Η τοπική κοινωνία μονομιάς αγκάλιασε τον ζεστό χαρακτήρα της, όπως λέει ο αδερφικός της φίλος Δημήτρης Αγγελής.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στη Σκύρο μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε τρισάγιο για τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Έξω από το δημαρχείο της Σκύρου, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις μέρες σε ένδειξη πένθους.

Παρά τα προβλήματα υγείας ποτέ δεν έσβησε το χαμόγελο από τα χείλη της. Στα ταβερνάκια του νησιού θυμούνται μια γυναίκα προσιτή που αγαπούσε την οικογένειά της και τη διασκέδαση με τον απλό κόσμο.

Η Σκύρος και η υπόλοιπη Ελλάδα θα αποχαιρετήσουν με θλίψη και συντριβή την Φώφη Γεννηματά την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, που κυρήχθηκε ημέρα εθνικού πένθους.

Αύριο από τις 10:00 έως τις 14:00 η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών. Αυτές τις ώρες θα βρίσκονται συνεχώς, ως παραστάτες δίπλα στη σορό, τέσσερα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 14:00 στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή της θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών με δαπάνη του Δήμου. Μετά από εισήγηση του Κώστα Μπακογιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ενταφιασμός της στο μνημείο του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά στο Α΄ Νεκροταφείο.

Επικήδειο θα εκφωνήσουν τρεις θεσμικοί εκπρόσωποι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο 17χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος. Η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής επιθυμεί, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια λόγω της κήρυξης, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εθνικού πένθους.

Σύσσωμη η πολιτική σκηνή αναμένεται να παραστεί στην κηδεία, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην αξιοπρέπεια, την ευγένεια και το πολιτικό και προσωπικό της ήθος.

Η Φώφη Γεννηματά, με το θάρρος που την διέκρινε είχε μιλήσει δημόσια για τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο, καταρρίπτοντας στο στίγμα, τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που σχετίζονται με την ασθένεια.

«Πρέπει να μιλάμε, να μιλάμε μεταξύ μας για αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα. Μία στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Δεν μιλάμε όμως, υπάρχουν ταμπού. Βρήκα γυναίκες που θέλησαν να μου δώσουν κουράγιο και μοιράστηκαν μαζί μου το πώς ένιωθαν», είχε διηγηθεί.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκέφτεσαι ότι τα παιδιά σου μπορεί να μεγαλώσουν χωρίς εσένα, να σκέφτεσαι ότι μπορεί η μικρή σου να μην σε θυμάται καν πώς είσαι, να μην θυμάται τη φωνή σου, να μην θυμάται τη μορφή σου, να μη γνωρίσει το χάδι σου» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στον Alpha.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα σε δύο ιδρύματα, στη Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ