ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Σήμερα η απολογία των αστυνομικών - Οι καταγγελίες της οικογένειας του θύματος

Πέραμα: Σήμερα η απολογία των αστυνομικών - Οι καταγγελίες της οικογένειας του θύματος
CNN Greece/Ευδοκία Μύτιλη

Με βασικό υπερασπιστικό ισχυρισμό ότι βρίσκονταν σε "άμυνα" και ότι ενήργησαν με τον τρόπο αυτό εξαιτίας του "βαθμού επικινδυνότητάς του επιτιθέμενου" απολογούνται σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας Πειραιά οι επτά αστυνομικοί οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ένας 18χρονος Ρομά ο οποίος οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο.

Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και έναν αξιωματικό (υπαστυνόμο) οι οποίοι κρατούνται από το περασμένο Σάββατο στη ΓΑΔΑ και μεταφέρονται σήμερα στα δικαστήρια Πειραιά για να απολογηθούν για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Υπενθυμίζεται ότι, η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Παράλληλα, τραυματίστηκε ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα, ενώ ο τρίτος συνεπιβάτης του κλεμμένου οχήματος διέφυγε τη σύλληψη.

Ωστόσο η πλευρά του 18χρονου υποστηρίζει ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο.

Ειδικότερα οι γονείς του 18χρονου κατέθεσαν στην ανακρίτρια Πειραιά δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής η οποία συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο υπέβαλαν οι δικηγόροι τους Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Παράλληλα, την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο.

Στο υπόμνημα υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 18χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, καθώς έφερε τρεις πύλες εισόδου από βολίδες πυροβόλου όπλου στην οπίσθια πλευρά του θώρακος, εκ των οποίων η μία διαμπερής, σύμφωνα με την από 23/10/2021 κατάθεση του ιατροδικαστή. Οι γονείς του 18χρονου ζητούν ενδελεχή διερεύνηση και διαλεύκανση της ανθρωποκτονίας του παιδιού τους και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Ακόμα επισημαίνουν ότι επτά αστυνομικοί έδρασαν από κοινού και κατά συναυτουργία, αφού με την ταυτόχρονη χρήση των όπλων τους προκύπτει ότι συναποφάσισαν και συνεκτέλεσαν την ομοβροντία των πυροβολισμών προς το αυτοκίνητο, στο οποίο ο 18χρονος βρισκόταν ως συνεπιβάτης (συνοδηγός), ανεξαρτήτως του ποιές τελικά ήταν οι θανάσιμες βολίδες.

Ο ισχυρισμός των αστυνομικών ότι πυροβολούσαν τα λάστιχα για να ακινητοποιήσουν το όχημα καταρρίπτεται από το γεγονός ότι από τα τέσσερα λάστιχα του οχήματος, έχει σκάσει μόνο το ένα.

Ακόμα προσθέτουν ότι ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων, ότι έκαναν χρήση των όπλων τους γιατί κινδύνευσε η ζωή τους, ακυρώνεται, καθώς κανένας τραυματισμός των αστυνομικών πέραν όλων ελαφρών αμυχών και γρατσουνιών δεν προκύπτει από τη δικογραφία και από την κατάθεση του ιατροδικαστή.

Επίσης υπογραμμίζουν ότι η «υποτιθέμενη σύγκρουση με μεγάλη ταχύτητα του αυτοκινήτου με τις μηχανές ΔΙΑΣ δεν επιβεβαιώνεται από τη φωτογραφία του οχήματος στο οπίσθιο μέρος, από την οποία προκύπτει ότι η όποια επαφή οχήματος και μηχανών πρέπει να ήταν εξαιρετικά ασθενής».

Τέλος στο υπόμνημα αναφέρεται, ότι οι αστυνομικοί για να δικαιολογήσουν την εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου και την εκτός κάθε νομιμότητας χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων, σκηνοθέτησαν την εκδοχή που θέλει τον νεκρό να είναι ο οδηγός του οχήματος. Τονίζουν ότι όπως θα προκύψει από τη διαδικασία, ο 18χρονος ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο, ενώ οι αστυνομικοί παραβίασαν ρητή εντολή του Κέντρου να σταματήσουν την καταδίωξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ