ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λουρίδα: Ορθώς ακυρώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις

Κορωνοϊός - Λουρίδα: Ορθώς ακυρώθηκαν οι μαθητικές παρελάσεις
Intime

«Δεν μπορώ να σχολιάσω την ακύρωση των παρελάσεων, το αποφάσισαν και ορθώς οι τοπικές αρχές, Περιφέρειες και Δήμοι, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή», τόνισε η Αθανασία Λουρίδα, παιδίατροςλοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η κα. Λουρίδα, μίλησε για επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από 50% και παρουσιάζουν αυξημένες νοσηλείες και αυξημένα κρούσματα.

Όπως είπε, μπορεί να γίνονται έλεγχοι με self-test στα σχολεία δυο φορές την εβδομάδα και να απομονώνονται έγκαιρα τα κρούσματα, αλλά «όσο ο ιός κυκλοφορεί τόσο πολύ στην κοινότητα, αντανακλά η διασπορά και στα παιδιά».

«Τα υψηλότερα κρούσματα σε σχολεία, καταγράφονται σε περιοχές όπως η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα και η Μαγνησία, όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Όπου ο ιός κυκλοφορεί, κολλάνε και τα παιδιά» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ενώ συνέχισε λέγοντας πως «όταν εμβολιάζονται οι ενήλικες, δεν κυκλοφορεί ο ιός, δεν κολλάνε τα παιδιά, τα οποία μολύνονται κυρίως εξωσχολικά, σε άλλες δραστηριότητες και μέσα στο σπίτι», συμπλήρωσε. Από την άλλη έφερε το παράδειγμα της Αττικής (εκτός από το δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου», όπου η κάλυψη είναι αρκετά υψηλή και τα κρούσματα παραμένουν σταθερά.

Ερωτηθείσα εάν πρέπει να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τόνισε ότι το κυριότερο μέτρο ελέγχου είναι ο εμβολιασμός, λέγοντας όμως ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

«Τι να κάνει άλλο η Πολιτεία εκτός από την ενημέρωση, την παροχή του εμβολίου; Λειτουργούν όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, υπάρχουν κινητές μονάδες, πηγαίνουν στα σπίτια για κατάκοιτους και σε απομακρυσμένες περιοχές, μητροπολίτες βάζουν συνεργεία έξω από εκκλησίες. Δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι άλλο η Πολιτεία», υπογράμμισε.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν. «Ως γιατρός καλώ τον κόσμο να εμβολιαστεί. Έχουμε έναν φονικό ιό που είναι πραγματικότητα. Έχουμε ένα όπλο. Η πανδημία είναι εδώ. Ποτέ δεν είπε κανείς ότι ο ιός έφυγε.

Παρακαλώ προσωπικά τον κόσμο να εμβολιαστεί. Αυτό είναι το όπλο και να τηρούμε τα μέτρα. Ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν τα τηρεί τα μέτρα. Να φοράμε μάσκα, να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και να εμβολιαστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι «πέρυσι, τέτοια εποχή που αντιμετωπίζαμε αντίστοιχα δύσκολες καταστάσεις στη Μακεδονία, δεν είχαμε το εμβόλιο. Τώρα έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια και λένε «διστάζω». Τι θα πει «διστάζω»; Δεν μπορώ να το καταλάβω. Όταν έχεις έναν εχθρό που είναι απέναντί σου και έχεις όπλο αποτελεσματικό, δεν πρέπει να το αγνοείς. Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις», επεσήμανε.

Αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, είπε ότι 1 στους 3 εφήβους 15 έως 17 ετών έχει εμβολιαστεί, δηλαδή ποσοστό γύρω στο 33% με 35%, ενώ στις μικρότερες ηλικίες 12 -15 ετών, έχει εμβολιαστεί 1 στα 5 παιδιά, δηλαδή ποσοστό γύρω στο 21%.

«Τα ποσοστά δεν είναι πολύ μικρά, γιατί τα παιδιά δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες. Ωστόσο, θέλουμε να αυξηθούν για να μη νοσήσουν και οι έφηβοι, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά ή να αποκτήσουν σύνδρομα που εμφανίζονται μετά τη λοίμωξη», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ