ΕΛΛΑΔΑ

Πιλότος Ομάδας «Ζευς»: Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα

Πιλότος Ομάδας «Ζευς»: Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα
ΙΝΤΙΜΕ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε φέτος στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός για την 81η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

Η στρατιωτική παρέλαση, πραγματοποιήθηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκινώντας με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και υπό τους ήχους εμβατηρίων από τη μπάντα της αστυνομίας και υπό το άγρυπνο βλέμμα τριών Ευζώνων.

Στις δηλώσεις της η κυρία Σακελλαροπούλου ανέφερε πως η σημερινή ημέρα είναι τιμής και υπερηφάνειας για το Έθνος.

«Μια ημέρα δόξας για την ημέρα που ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να παραδοθεί, αντιστάθηκε γενναία στη φασιστική εισβολή και νίκησε τον εχθρό. Το έπος του ’40 μας διδάσκει πόσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι».

Ακόμη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις.

«Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας».

Την παρέλαση άνοιξαν τμήματα λαβάρων σκορπώντας ρίγη συγκίνησης, αλλά και ουλαμός με στολές παραδοσιακών στολών από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και από διάφορες Περιφέρειες της χώρας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ παρών ήταν και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιλότος της ομάδας Ζευς: Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα

Την ίδια ώρα, ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους στο μήνυμά του και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του:

«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη. Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Στο πιλοτήριο του ελληνικού μαχητικού που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής, με καταγωγή από το Πέραμα.

Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.

Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορία υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

Εντυπωσιακές επίδειξεις από το Spitfire

Η από αέρος παρέλαση είχε και άρωμα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού πάνω από τη Θεσσαλονίκη πέταξε και το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire, για πρώτη φορά στην ιστορία με ελληνικά χρώματα.

Πτώση αλεξιπτωστή και παράδοση της σημαίας στην ΠτΔ

Στον προγραμματισμός του ΓΕΕΘΑ ήταν και οι εντυπωσιακές ρίψεις αλεξιπτωτιστών και παράδοση της Ελληνικής Σημαίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είμαστε περήφανοι για εσάς», ανέφερε, συγκινημένη, η ΠτΔ προς τους αλεξιπτωτιστές.

Κατάθεση στεφάνου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου πριν την στρατιωτική παρέλαση

Πριν την στρατιωτική παρέλαση, η κυρία Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ