ΕΛΛΑΔΑ

Αρναούτογλου: Ποιές περιοχές θα επηρεάσει ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος»

Αρναούτογλου: Ποιές περιοχές θα επηρεάσει ο μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος»
Από το πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» στην Άσσο Κεφαλλονιάς INTIME / ΚΟΣΜΑΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

Έντονα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι πιθανό να δώσει ο μεσογειακός κυκλώνας«Νέαρχος» σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο το Σαββατοκύριακο ο Μεσογειακός κυκλώνας που έρχεται από την Ιταλία θα φτάσει στη νότια νησιωτική χώρα ως βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο ενδέχεται να δώσει έντονα φαινόμενα στις πολύ νοτιοανατολικές περιοχές και ειδικότερα στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Ανάλογη εικόνα θα παρουσιάσουν και αρκετές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας, όπου θα υπάρχει συννεφιά η οποία κατά διαστήματα θα δίνει τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι όπως και η χαμηλή θερμοκρασία.

Βελτίωση του καιρού θα έχουμε προς τα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Meteo: Δεν επηρεάζει σημαντικά τη χώρα μας ο κυκλώνας

Περίπου 13 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Ελλάδα, ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας (Medicane), ο «Νέαρχος», σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο την Πέμπτη. Αυτή τη φορά όμως τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- meteo δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά.

Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που επηρεάζονται κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήδη, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, ο «Νέαρχος» το απόγευμα της Πέμπτης εκινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Ο μεσογειακός κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Σημειώνεται πως ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος - που έδωσε το όνομα του στο νέο κυκλώνα - υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία.

Από την πλευρά της η ΕΜΥ κάνει λόγο για νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και την
Κρήτη.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια και τις Σποράδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά, βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 18, στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά τους 23 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ