ΕΛΛΑΔΑ

Πέραμα: Διαθεσιμότητα για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς ζητά η οικογένεια του 18χρονου

Πέραμα: Διαθεσιμότητα για τους κατηγορούμενους αστυνομικούς ζητά η οικογένεια του 18χρονου
Στιγμιότυπο από την μεταγωγή των επτά αστυνομικών στα Δικαστήρια Πειραιά για την απολογία τους (Φωτογραφία αρχείου) CNN Greece

Διάβημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί -που αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία τους ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα- θα καταθέσουν οι συνήγοροι της οικογένειας του 18χρονου Ρομά, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Τη διερεύνηση ρατσιστικού κινήτρου ζήτησαν οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος της αιματηρής καταδίωξης στο Πέραμα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, στα γραφεία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο αν η αστυνομία εμφάνισε το 18χρονο θύμα, Νίκο Σαμπάνη, συνειδητά δύο χρόνια μεγαλύτερο, για να κάνει «πιο εύπεπτο το συγκεκριμένο περιστατικό και συγκεκριμένο θάνατο» όπως είπε.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «προσπάθησαν να τους κάνουν ενήλικους και να μεγαλώσουν την ηλικία τους για να κάνουν πιο εύπεπτο τον συγκεκριμένο περιστατικό και συγκεκριμένο θάνατο», ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα και σήμερα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης αξιοποιώντας ένα ψευδές διαβιβαστικό της Αστυνομίας λένε ότι ο Νίκος Σαμπάνης γεννήθηκε το 2001, ενώ γεννήθηκε το 2003 όπως προκύπτει από το νόμιμα θεωρημένο πιστοποιητικό της οικογενειακής κατάστασης».

«Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης βοούν»

«Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης βοούν» εκτίμησε ο κ. Καμπαγιάννης, επικαλούμενος τους 36 κάλυκες που συλλέχθηκαν στο Πέραμα, τις αλλεπάλληλες ρητές εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης για τερματισμό της καταδίωξης, αλλά και το γεγονός ότι ο Νίκος Σαμπάνης δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος

«Καταγέλαστο και φαιδρό» χαρακτήρισε τον ισχυρισμό των αστυνομικών ότι ο 14χρονος που εμφανίστηκε και παραδέχτηκε ότι είναι οδηγός του οχήματος λέει ψέματα. Όπως είπε το δακτυλικό αποτύπωμα του 14χρονου εντοπίστηκε στο όχημα, γεγονός που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών.

Πρόσθεσε πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ρατσιστικοί, καθώς εμφανίζουν τους Ρομά ως μάζα, που ο καθένας θα μπορούσε να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη για κακουργήματα χωρίς να έχει καμία σχέση.

Όπως έγινε γνωστό, ο 14χρονος θα υποβληθεί σε τεστ DNA για να διαπιστωθεί εάν βρισκόταν όντως στο σημείο που έγινε το περιστατικό. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών, οι οποίοι δήλωσαν πως δεν τον αναγνωρίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ