ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» - Ποιες περιοχές αναμένεται να πληγούν

Καιρός: Εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» - Ποιες περιοχές αναμένεται να πληγούν
Στιγμιότυπο από τη σημερινή άσκηση της ΓΓΠΠ για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα με την κωδική ονομασία «ΚΙΒΩΤΟΣ 2021». ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε τροχιά μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» αναμένεται να βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες με την ανησυχία, ειδικά για την Κρήτη να είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο κυκλώνας που έρχεται από την περιοχή της Σικελίας, αναμένεται να χτυπήσει τα ανατολικά και νότια θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα το διήμερο Κυριακή με Δευτέρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, ο κυκλώνας την Παρασκευή βρισκόταν σχεδόν στάσιμος 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σικελίας με μέση ένταση ανέμου που έφτανε τα 104 km/h με μεγαλύτερες ριπές.

Δύσκολη η πρόγνωση

Η ακριβής πρόγνωση της πορείας ενός βαρομετρικού χαμηλού και ιδιαίτερα ενός Μεσογειακού Κυκλώνα αποτελεί δύσκολο «γρίφο» για τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού επειδή συνήθως δημιουργούνται σε θαλάσσιες περιοχές όπου οι παρατηρήσεις είναι περιορισμένες. Αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν υπάρχει απουσία ενός ισχυρού ατμοσφαιρικού δυναμικού αιτίου όπως η ύπαρξη ενός αεροχειμάρρου που θα πηδαλιουχούσε την εξέλιξη και πόρεια ενος βαρομετρικού χαμηλού.

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας «Νέαρχος» φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτη την ατμοσφαιρική εξίσωση που προσπαθούν να επιλύσουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο «Νέαρχος» αναμένεται ύστερα απο μια αρχικά αργή κίνηση του βόρεια τις βραδινές ώρες, να κινηθεί νότια - νοτιοανατολικά προς τον Κόλπο της Σύρτης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής.

Τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να πλησιάσει τις βόρειες ακτές της Λιβύης, ωστόσο το έαν εξακολουθεί να έχει χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ