ΕΛΛΑΔΑ

Αμάντα: Παράδειγμα δύναμης και θέλησης η 11χρονη παραστάτρια με το αναπηρικό αμαξίδιο

Αμάντα: Παράδειγμα δύναμης και θέλησης η 11χρονη παραστάτρια με το αναπηρικό αμαξίδιο
Screen Grab/ video

Τον θαυμασμό και το πιο θερμό χειροκρότημα κέρδισε η Αμάντα, μαθήτρια Στ' Δημοτικού του 15ου Δημοτικού Αθηνών, όταν παρήλασε περήφανα ως παραστάτρια, δίπλα στη σημαία πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο, την 28η Οκτωβρίου.

Η Αμάντα μίλησε στην κάμερα του Open για την καθημερινότητά της, την περιπέτεια που είχε με τον κορωνοϊό, καθώς και για τα όνειρά της. Ποιο είναι το εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά της; Η περιοχή της δεν έχει γυμνάσιο, προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα όπως η ίδια.

Η Αμάντα, όπως δήλωσε στο δελτίο του Open, διαβάζει πολύ και παίρνει «όλο δεκάρια». Όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει γιατρός. «Το θέλω από 3 χρονών βλέπω και το θείο μου και τον θαυμάζω, θέλω να βρεθώ και εγώ σε αυτή τη θέση», λέει.

Η μικρή παραστάτρια βάζει στόχους και τούς πετυχαίνει. Κολύμβηση, ιππασία, και καθημερινές φυσικοθεραπείες περιλαμβάνονται στο καθημερινό της πρόγραμμα ενώ, αυτό που αγαπά περισσότερο είναι να παραμερίζει τα προβλήματα να παίρνει τον απαραίτητο εξοπλισμό και να τρέχει.

«Μου αρέσει να τρέχω. Εμείς τα κορίτσια κυρίως τρέχουμε και μου αρέσει να τρέχω, αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει και η γυμναστική», λέει και θυμάται την πρόσφατη περιπέτειά της με τον κορωνοϊό. «Έχω περάσει κορωνοϊό, δεν ήταν καθόλου εύκολα. Μερικές φορές μου έπεφτε το οξυγόνο, μερικές δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι γιατί ένιωθα καταβεβλημένη, ένιωθα χάλια. Περιμένω να περάσει το διάστημα που πρέπει για να κάνω το εμβόλιο», υπογραμμίζει.

Όπως εξήγησε η ίδια, αυτό που την ενοχλεί είναι η ασυνειδησία ορισμένων που παρκάρουν σε θέσεις για άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρία. «Πιο πολύ που με πειράζει είναι ότι είναι γονείς. Υπάρχου κάποιοι γονείς που παρκάρουν εκεί και εμποδίζουν. Πρέπει η μαμά μου να σταματήσει το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου για να με βγάλει και μετά να δει η διευθύντρια τι θα γίνει. Θεωρώ απαράδεκτο όταν βλέπεις άτομο με ειδικές ανάγκες να κάνεις κάτι τέτοιο», εξηγεί.

Επείγουν οι ενέργειες της πολιτείας για τη φοίτηση της Αμάντα στο γυμνάσιο

Η Αμάντα του χρόνου ξεκινά να φοιτά στο Γυμνάσιο και, για την οικογένειά της, έχει ξεκινήσει ο Γολγοθάς της αναζήτησης σχολείου με τις απαραίτητες υποδομές. Όπως τονίζει η μητέρα της, η στήριξη και οι ενέργειες της πολιτείας επείγουν.

«Το νέο άγχος μας τώρα είναι ότι, σε όλη την περιοχή εδώ, δεν υπάρχει προσβάσιμο σχολείο. Όταν μιλάμε για συμπερίληψη, για σχολείο ίσων ευκαιριών, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υποδομές», λέει η κ. Ειρήνη Κατσαρά.

Ο δρόμο της παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή της Aμάντα. Στο δρόμο της ζωής είναι νικήτρια, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί και στον εαυτό της. «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας», λέει στην κάμερα του Open η μητέρα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ