ΕΛΛΑΔΑ

Ιδέες και συμβουλές για ζεστό σπίτι τον χειμώνα!

Ιδέες και συμβουλές για ζεστό σπίτι τον χειμώνα!

Όλο και πιο… περίπλοκο φαίνεται πως γίνεται το να έχουμε ένα ζεστό σπίτι τον χειμώνα: Από τη μία οι κλιματικές συνθήκες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επιτείνονται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, από την άλλη η ενεργειακή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνουν τη θέρμανση του σπιτιού μας να εξελίσσεται σε βασική ανάγκη για κάθε πολίτη.

Είναι λοιπόν, ένας τομέας που απαιτεί συγκεκριμένο «σχέδιο δράσης» για κάθε οικογένεια που θέλει το σπίτι της να αποπνέει θαλπωρή, ζεστασιά και ασφάλεια, ώστε όλα τα μέλη της να το απολαμβάνουν, ανεξαρτήτως… εξωτερικών συνθηκών!

Το σύστημα θέρμανσης που επιλέγουμε, ο τρόπος που το αξιοποιούμε, ο συνδυασμός συστημάτων που τυχόν κάνουμε, αλλά και ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε εντός του σπιτιού μας αναφορικά με τη ζεστασιά του, μπορούν να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Είναι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι και ενημερωμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, λαμβάνοντας υπόψιν μας και παραμέτρους που ενδεχομένως αγνοούσαμε και όμως, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Tip #1: Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 20°C

Εφόσον διαθέτουμε κεντρική θέρμανση, οι 20 βαθμοί Κελσίου είναι μία θερμοκρασία απολύτως φυσιολογική για το εσωτερικό του σπιτιού μας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εκεί είναι το ιδανικότερο να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη μας. Η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, χωρίς να είναι αποπνικτική και δεν χρειάζεται να καθόμαστε στο σαλόνι μας με το… κοντομάνικο στα μέσα Δεκεμβρίου. Με το να ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία, ουσιαστικά «σπαταλάμε» ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται.

Tip #2: Αξιοποιούμε το σύστημα θέρμανσης με τον καλύτερο τρόπο, μιλώντας με ειδικούς

Η καλύτερη θέρμανση για το σπίτι είναι αυτή που αξιοποιούμε καλύτερα στο δικό μας σπίτι. Εάν η θέρμανση είναι κεντρική, εξαερώνουμε τα σώματα τακτικά και συντηρούμε την κεντρική μονάδα με τον τρόπο που ενδείκνυται. Εάν διαθέτουμε τζάκι, εξετάζουμε, με τη βοήθεια των ειδικών της LEROY MERLIN, το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη θερμότητά του με τον καλύτερο τρόπο. Εάν διαθέτουμε στο σπίτι περισσότερους από έναν τρόπους θέρμανσης εξετάζουμε αναλυτικά τι μας συμφέρει περισσότερο, πότε και πώς.

Tip #3: Θέρμανση σπιτιού χωρίς καλοριφέρ: «Εκμεταλλευόμαστε» κάθε πηγή θέρμανσης

Σόμπες, αερόθερμα και θερμοπομποί μπορούν να συμβάλλουν στο να διατηρούμε το σπίτι ζεστό τον χειμώνα, χωρίς να χάνουμε τον έλεγχο του κόστους, καθώς αποτελούν οικονομικούς τρόπους θέρμανσης με ρεύμα. Αυτού του είδους οι συσκευές έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να ζεστάνουν έναν συγκεκριμένο χώρο τις ώρες και στην ένταση που θέλουμε εμείς κάθε στιγμή. Επομένως, στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού – την κουζίνα ή το γραφείο μας αν εργαζόμαστε από το σπίτι – μπορούμε να ζεσταίνουμε όσο πρέπει μόνο τον χώρο αυτό, με μία τέτοια επιλογή.

Tip #4: Ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας σε λειτουργία eco

Η μεγάλη πλειοψηφία των σπιτιών σήμερα διαθέτει κλιματιστικό μηχάνημα και το χρησιμοποιεί κυρίως για δροσιά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα σύγχρονα κλιματιστικά όμως διαθέτουν και σύστημα θέρμανσης, το οποίο, εφόσον ρυθμίσουμε σε λειτουργία eco, ώστε να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια, μπορεί να αποδειχθεί πολύ οικονομικός και ακόμα περισσότερο αξιόπιστος τρόπος θέρμανσης.

Tip #5: Επενδύουμε σε λύσεις για οικολογική θέρμανση σπιτιού

Αν δεν έχουμε ήδη προβεί σε αλλαγή στο σύστημα θέρμανσης του σπιτιού μας, ώστε να είναι οικολογικό και φιλικό στο περιβάλλον, τότε αξίζει να το σκεφτούμε και να επενδύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οικολογικό σύστημα θέρμανσης θεωρούνται, για παράδειγμα, οι αντλίες θερμότητας. Η στροφή όλης της οικονομικής δραστηριότητας προς την πράσινη οικονομία είναι γεγονός και έχει ήδη ξεκινήσει, κάτι που σημαίνει πως κάθε αντίστοιχη επιλογή σήμερα «επιβραβεύεται», είτε λόγω απόδοσης είτε ως οικολογική λύση.

Tip #6: Ο αφυγραντήρας και η σωστή λειτουργία του

Ένας αφυγραντήρας ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας του σπιτιού μας και επομένως συμβάλλει ουσιαστικά στο πόση ζεστασιά αισθανόμαστε. Για παράδειγμα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι διαφορετική η αίσθηση του κρύου με θερμοκρασία 20°C και υγρασία στο 85% και διαφορετική με την ίδια θερμοκρασία και την υγρασία στο 50%. Παράλληλα, ένας αφυγραντήρας βοηθάει στη διατήρηση καθαρής ατμόσφαιρας και συμβάλλει τα μέγιστα στο να διατηρούμε το περιβάλλον του σπιτιού μας υγιές.

Tip #7: Φροντίζουμε το σπίτι μας κατάλληλα για να είναι ζεστό

Ακόμα και την καλύτερη θέρμανση σπιτιού να χρησιμοποιούμε, οφείλουμε να φροντίζουμε και το ίδιο μας το σπίτι με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην «χάνουμε» θερμότητα. Για παράδειγμα, στρώνουμε χαλιά, χρησιμοποιούμε πιο ζεστά υφάσματα και δεν το παρακάνουμε με το καθημερινό αέρισμα. Φυσικά και θα ανοίξουμε τα παράθυρά μας ώστε να μπει καθαρός αέρας, όμως δεν θα τα αφήσουμε ανοιχτά επί μακρόν νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, που είναι και οι πιο ψυχρές ώρες της ημέρας. Αντίθετα, θα επιλέξουμε να ανοίγουμε πιο συχνά μέσα στην ημέρα, για 5-10 λεπτά κάθε φορά.

Το ζεστό σπίτι τον χειμώνα είναι το καταφύγιό μας, είναι ο χώρος μας, όπου μπορούμε να ηρεμούμε, να χαλαρώνουμε, να διασκεδάζουμε και να απολαμβάνουμε κάθε λεπτό με τους αγαπημένους μας ή και με τον εαυτό μας και τις συνήθειές μας. Η θέρμανση του σπιτιού είναι ένα ζήτημα για το οποίο η LEROY MERLIN μπορεί να μας δώσει τις λύσεις, τις ιδέες και τις συμβουλές που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στη θέρμανση