SPONSORED ΕΛΛΑΔΑ

Λέβητας φυσικού αερίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Λέβητας φυσικού αερίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στρωμένα χαλιά, ζεστές κουβέρτες, παλτό και σκουφιά έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, γεγονός που δηλώνει ξεκάθαρα πως η «καρδιά» του χειμώνα είναι «προ των πυλών» και η ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, προαπαιτούμενο για έναν ακόμη ξέγνοιαστο χειμώνα.

Το ερώτημα ποιος τρόπος θέρμανσης είναι ο καταλληλότερος για το 2021, κυριαρχεί στη σκέψη μας και μεταξύ των ενδεχομένων που εξετάζουμε είναι εάν μας συμφέρει και γιατί να επενδύσουμε σε έναν λέβητα φυσικού αερίου, μιας από τις δημοφιλέστερες επιλογές για τη θέρμανση παλαιών αλλά και νέων κατοικιών.

Αυτόν τον χειμώνα, μπορούμε να ανακαλύψουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα του λέβητα φυσικού αερίου, τα οποία έχουν οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό καταναλωτών στην εγκατάστασή του τόσο σε οικιακούς, όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, για καλύτερη θέρμανση. Πώς όμως θα επιλέξουμε σωστά και ποια είναι όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν προβούμε στη συγκεκριμένη αγορά;

Λέβητας Φυσικού Αερίου: Τι να προσέξω

H σωστή και εμπεριστατωμένη έρευνα είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός λέβητα φυσικού αερίου, έτσι ώστε να βρούμε εκείνον που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του χώρου μας.

Αρχικά, δίνουμε προσοχή σε αυτό που λέγεται «ονομαστική θερμική ισχύ» του λέβητα, δηλαδή στην υποσχόμενη από τον κατασκευαστή απόδοσή του, η οποία αναγράφεται είτε σε κιλοβάτ (kW) είτε σε χιλιοθερμίδες ανά ώρα (kcal/h). Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσα kw λέβητα αερίου χρειαζόμαστε. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή, τόσο μεγαλύτερος ο χώρος που μπορεί να ζεστάνει και αναλόγως υψηλότερο το κόστος αγοράς του. Για παράδειγμα, αν μένουμε σε ένα μικρό διαμέρισμα, ενδεχομένως είναι αρκετός ένας λέβητας με χαμηλή θερμική ισχύ, ενώ για μεγαλύτερους χώρους θα πρέπει να προμηθευτούμε κάτι πιο δυνατό.

Στην εξίσωση ποιον λέβητα φυσικού αερίου να διαλέξουμε, δεν γίνεται να μην συμπεριλάβουμε και τον παράγοντα της θέρμανσης σε συνδυασμό με την παραγωγή ζεστού νερού. Για αυτήν την έξτρα δυνατότητα, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση ενός ατομικού λέβητα φυσικού αερίου. Ο συγκεκριμένος τύπος περιλαμβάνει εναλλάκτη θερμότητας για ζεστό νερό χρήσης, γεγονός που μας επιτρέπει από τη μία να κάνουμε οικονομία στον προϋπολογισμό μας και από την άλλη να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας – ακόμη και τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα - ζεστό νερό στο σπίτι μας.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι λέβητες φυσικού αερίου

Όλοι αναρωτιόμαστε ποιο brand έχει τον καλύτερο λέβητα φυσικού αερίου, ωστόσο η απάντηση δεν μπορεί να είναι απόλυτη, μιας και στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες μάρκες και μοντέλα, που ο εκάστοτε καταναλωτής μπορεί να έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του. Προτού λοιπόν διαλέξουμε λέβητα φυσικού αερίου για το σπίτι μας, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τις ανάγκες που έχει ο χώρος μας αλλά και το ποσό που σκοπεύουμε να διαθέσουμε, έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή αγορά.

Ένα «κουίζ» διλημμάτων ωστόσο, που μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε ένα πρώτο ξεσκαρτάρισμα, είναι να ξεκαθαρίσουμε εάν προτιμάμε επιτοίχιο ή επιδαπέδιο λέβητα, συμβατικό ή συμπύκνωσης, μαντεμένιο ή χαλύβδινο. Αποκλείοντας κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες λεβήτων φυσικού αερίου, θα οδηγηθούμε πιο εύκολα και γρήγορα στον καλύτερο λέβητα αερίου 2021, που εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.

Λέβητες συμπύκνωσης αερίου: Ποια τα πλεονεκτήματα έναντι των απλών συμβατικών;

Στα ελληνικά νοικοκυριά, το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας καταλαμβάνουν οι οικιακές συσκευές και οι λέβητες θέρμανσης, γεγονός που κοστίζει τόσο σε χρήματα όσο και στο περιβάλλον. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ολοένα και περισσότεροι αγοραστές, στρέφονται σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, ούτως ώστε να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και εξοικονομήσουν χρήματα από τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Για εμάς λοιπόν που αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο καλύτερος λέβητας αερίου συμπύκνωσης 2021 και εάν είναι προτιμότερο να επιλέξουμε έναν συμβατικό λέβητα ή λέβητα συμπύκνωσης, αρκεί να έχουμε υπόψιν πως στον τελευταίο, ακόμη και εάν είναι υψηλότερη η τιμή του σχέση με τον πρώτο, υπάρχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον. Η εξοικονόμηση χρημάτων επομένως, είναι μακροπρόθεσμη. Σύμφωνα λοιπόν με τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη οι λέβητες συμπύκνωσης αποτελούν την ιδανική και πιο «λογική» επιλογή.

Πού τοποθετείται ο λέβητας

Ο ατομικός λέβητας φυσικού αερίου χρησιμοποιείται, όταν θέλουμε να βάλουμε φυσικό αέριο στο σπίτι μας, με αυτόνομη θέρμανση, ωστόσο αυτό που χρειάζεται λίγη παραπάνω σκέψη, είναι το μέρος που θα τον τοποθετήσουμε. Ανάμεσα στις επιλογές που έχουμε, βρίσκονται τρεις χώροι στους οποίους μπορεί να τοποθετηθεί ο λέβητάς μας: το μπαλκόνι, η κουζίνα και το μπάνιο.

Είναι σίγουρα ένα αντικείμενο το οποίο δεν θα θέλαμε να βρίσκεται σε εμφανές και κεντρικό σημείο του σπιτιού μας, γι’ αυτόν τον λόγο, μέσα στην κουζίνα, ή στο μπάνιο, ο λέβητας μπορεί να κρυφτεί έξυπνα σε μεγάλα ντουλάπια. Από την άλλη, η επιλογή του μπαλκονιού είναι μία ακόμη λύση, μιας και στερεώνεται πάνω στον τοίχο (δηλαδή αν είναι επιτοίχιος) και ενοχλεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Τα ερωτήματα αναφορικά με την σωστή επιλογή λέβητα φυσικού αερίου, ποικίλλουν αναφορικά με το κόστος, τα τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει, τη μάρκα και τα kw, ωστόσο πρόκειται για μία επένδυση που αν μη τι άλλο θα μας ανταμείψει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μετά από αυτή την σύντομη αλλά περιεκτική ανάλυση, σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουμε, μπορούμε να σπεύσουμε στο πιο κοντινό κατάστημα LEROY MERLIN της περιοχής μας και να κάνουμε ίσως την πιο έξυπνη αγορά για αυτή τη σεζόν.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στη θέρμανση