ΕΛΛΑΔΑ

Θερμοπομποί vs Θερμοσυσσωρευτές: Τι να επιλέξουμε και γιατί

Θερμοπομποί vs Θερμοσυσσωρευτές: Τι να επιλέξουμε και γιατί

Θερμοπομπούς ή θερμοσυσσωρευτές; Τι να επιλέξουμε για τη θέρμανση του σπιτιού μας και για ποιους λόγους; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο και πώς θα διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάνει τη σωστή κίνηση;

Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν όλους όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στον τρόπο θέρμανσης του σπιτιού τους, καθώς είναι γεγονός πως σήμερα έχουμε πάρα πολλές επιλογές στον τομέα αυτό. Οι θερμοπομποί και οι θερμοσυσσωρευτές έχουν πράγματι κάποια κοινά στοιχεία, έχουν όμως και σημαντικότερες διαφορές, ενώ και στις δύο περιπτώσεις αξίζει να γνωρίζουμε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους ώστε να προχωρήσουμε στην επιλογή μας βάσει πραγματικών δεδομένων.

Θερμοπομποί: Ευελιξία και άμεση θερμότητα σε κάθε δωμάτιο

Στους τρόπους φορητής θέρμανσης δωματίων, όσον αφορά στις ηλεκτρικές συσκευές, αυτή τη στιγμή, κυριαρχούν οι θερμοπομποί. Συχνά τους αποκαλούμε και κονβέκτορες (convectors) και κυκλοφορούν στο εμπόριο σε πολύ μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων και – αντίστοιχα – εύρους τιμών. Κορυφαίοι κατασκευαστές διαθέτουν θερμοπομπούς που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας σε θέρμανση όσο ιδιαίτερες ή απαιτητικές και αν είναι. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε έναν θερμοπομπό μεμονωμένα, σε ένα δωμάτιο του σπιτιού ή μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα σύστημα θερμοπομπών ως τη βασική θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού μας.

Οι θερμοπομποί λειτουργούν θερμαίνοντας τον ψυχρό αέρα του δωματίου, ο οποίος εισέρχεται στην συσκευή και εξέρχεται μέσω των πτερύγιων που διαθέτει. Ουσιαστικά πρόκειται για ενίσχυση της φυσικής κίνησης του αέρα, από κάτω προς τα πάνω, ανάλογα με τη θερμότητα και έτσι το δωμάτιο θερμαίνεται άμεσα και ομοιόμορφα.

Στα πλεονεκτήματά τους πρέπει αρχικά να αναφέρουμε πως πρόκειται για μία αρκετά οικονομική επιλογή, καθώς οι τιμές τους ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ – ή και χαμηλότερα. Αμέσως μετά, πρέπει να επισημάνουμε την ευκολία τοποθέτησης, καθώς αρκεί η στερέωσή τους στον τοίχο και η τοποθέτησή τους στην πρίζα. Σε κάποιες περιπτώσεις, διαθέτουν και ροδάκια ώστε να μετακινούνται εύκολα από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Επιπλέον, οι θερμοπομποί διαθέτουν θερμοστάτη, γεγονός που σημαίνει πως καθένας τους μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, αναλόγως τις ανάγκες του χώρου που τον τοποθετούμε.

Όσον αφορά στην κατανάλωση ρεύματος που κάνουν οι θερμοπομποί, πρέπει να σημειώσουμε ότι ένας θερμοπομπός ισχύος 1.500 W, που όμως διαθέτει ψηφιακό θερμοστάτη, τότε η κατανάλωση μπορεί να πέφτει ακόμα και κατά 60% καθώς λειτουργεί – δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως οι θερμοπομποί θεωρούνται ιδανικοί για συμπληρωματική θέρμανση, ακριβώς επειδή είναι οικονομικοί και στην αγορά και στη λειτουργία τους.

Θερμοσυσσωρευτές: «Αποθήκευση» ενέργειας με το νυχτερινό τιμολόγιο

Οι θερμοσυσσωρευτές είναι ένας ακόμα τρόπος θέρμανσης. Συνήθως, πρόκειται για πολύ μεγαλύτερες συσκευές από τους θερμοπομπούς και μοιάζουν περισσότερο με καλοριφέρ – είναι ενδεικτικό ότι το βάρος τους μπορεί να φτάσει και τα 350 κιλά. Κατασκευάζονται με πυρότουβλα και λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια έχοντας τη δυνατότητα να τη συγκεντρώνουν και κατόπιν να τη διαχέουν στον χώρο όταν εμείς θέλουμε να τον θερμάνουμε. Συνήθως, οι θερμοσυσσωρευτές μπαίνουν σε αυτή τη λειτουργία τη νύχτα, με το νυχτερινό τιμολόγιο, ώστε να περιορίζεται το κόστος. Κατόπιν, έχουμε τη δυνατότητα μέσω του θερμοστάτη που διαθέτουν, να ρυθμίζουμε τη θερμότητα που θέλουμε να εκλύεται στον χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι φανερό πως ένας θερμοσυσσωρευτής δεν μπορεί να μετακινείται στον χώρο μας, ενώ και το κόστος αγοράς του είναι αρκετά πιο μεγάλο από εκείνο του θερμοπομπού. Επιπλέον, για την εγκατάστασή τους απαιτείται τριφασικό ρεύμα. Ουσιαστικά, το σημείο στο οποίο υπερτερούν σαφώς των θερμοπομπών είναι στο ότι έχουν τη δυνατότητα να «αποθηκεύουν» ενέργεια, ενώ οι θερμοπομποί παράγουν θερμότητα μόνο όταν είναι «αναμμένοι», μόνο την ίδια στιγμή που θέλουμε θέρμανση.

Στο δίλημμα θερμοπομποί ή θερμοσυσσωρευτές, η απάντηση πάντοτε εξαρτάται από τις ανάγκες μας, τον χώρο μας και πόσο τον χρησιμοποιούμε. Εάν, δηλαδή, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έναν θερμοπομπό σε χώρο 50 τμ τότε χρειάζεται να επενδύσουμε διαφορετικά από ό,τι θα κάναμε για ένα δωμάτιο των 12 τμ. Αντιστοίχως, εάν το σπίτι μας διαθέτει γενικά πιο μεγάλους και «αχανείς» χώρους, πιθανόν ένα σύστημα θέρμανσης με θερμοσυσσωρευτές να μας εξυπηρετήσει καλύτερα.

Τα ζητήματα θέρμανσης απαιτούν βαθιές γνώσεις και η βοήθεια των ειδικών της LEROY MERLIN είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη. Εξετάζοντας ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους, μπορούμε να βεβαιωθούμε πως έχουμε κάνει το σωστό για τη θέρμανση του σπιτιού μας!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στη θέρμανση