ΕΛΛΑΔΑ

Θωρακίζοντας «έξυπνα» το σπίτι από το κρύο, την υγρασία και τους ιούς

Θωρακίζοντας «έξυπνα» το σπίτι από το κρύο, την υγρασία και τους ιούς

Το σπίτι μας είναι το περιβάλλον από το οποίο αναζητάμε την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη θαλπωρή, ειδικά αυτούς τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Οφείλουμε λοιπόν, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να κρατήσουμε μακριά από τον χώρο μας, οποιονδήποτε ανεπιθύμητο «επισκέπτη», όπως μπορεί να είναι το κρύο, η υγρασία και οι ιοί. Ο ιδανικός τρόπος να το επιτύχουμε ταυτόχρονα και με τον καλύτερο τρόπο, είναι με το να επιλέξουμε το καλύτερο σύστημα θέρμανσης για το σπίτι μας.

Αντιμετώπιση κρύου: Πώς να ζεστάνουμε το σπίτι μας

Πλέον οι λύσεις που υπάρχουν για ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι, είναι πολλές, αρκεί να ανακαλύψουμε εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές μας ανάγκες και να βρούμε έξυνα tips ούτως ώστε να δράσουμε στην «πηγή» του κρύου, εκεί από όπου προέρχεται.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για να «εγκλωβίσουμε» τον ζεστό αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού μας και να αποχαιρετήσουμε την παγωνιά αυτόν τον χειμώνα:

  • Προτού ξεκινήσουμε αλλαγές σχετικά με το σύστημα θέρμανσης που έχουμε επιλέξει, είναι σημαντικό να ελέγξουμε καλά όλο το σπίτι για να δούμε από πού μπαίνει το περισσότερο κρύο. Παραδείγματος χάριν, εάν μπαίνει από τις πόρτες, μπορούμε να βάλουμε ειδικά προστατευτικά για να καλύψουμε τα κενά.
  • Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να επιλέξουμε το κατάλληλο σύστημα θέρμανσης που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας ή να ενισχύσουμε το ήδη υπάρχον, με κάποια επιπλέον πηγή θερμότητας. Οι επιλογές τις οποίες οφείλουμε να εξερευνήσουμε είναι ποικίλες, από πετρέλαιο, τζάκι ή φυσικό αέριο, μέχρι ηλεκτρικά σώματα, θερμοπομπούς ή και χρήση κλιματισμού, σίγουρα θα βρούμε εκείνο το μέσο θέρμανσης που θα μας προσφέρει ένα ζεστό περιβάλλον για φέτος τον χειμώνα, απαλλάσσοντάς μας από την ανασφάλεια για το πορτοφόλι μας και την σωστή εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Περνώντας στην διακόσμηση του σπιτιού, που είναι αρκετά σημαντική, αξίζει να αναφερθεί πως οι κουρτίνες παίζουν επίσης ρόλο. Οι βαριές κουρτίνες μπορούν να εμποδίσουν κάποια ποσότητα κρύου από το να εισέλθει στο σπίτι, επομένως είναι καλό να βάλουμε βαριές κουρτίνες και να τις κρατάμε κλειστές, ειδικά τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου.
  • Δεν πρέπει να αμελούμε να σηκώνουμε τις τέντες τις ημέρες που έχει ήλιο, αφήνοντάς τον να ζεστάνει τους τοίχους του σπιτιού την ημέρα και «να μπει» στο σπίτι από τα παράθυρα. Τη νύχτα μπορούμε να τις κατεβάσουμε πάλι.
  • Αυτή τη σεζόν, επενδύουμε στα αγαπημένα μας αρώματα κεριών. Τα κεριά ζεσταίνουν ελαφρώς έναν χώρο, αλλά δημιουργούν και την αίσθηση της ζεστασιάς που είναι πολύ σημαντική για ένα δωμάτιο.

Αντιμετώπιση Υγρασίας: Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε

Η εμφάνιση της μούχλας στους τοίχους είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο αποτελεί «πονοκέφαλο» σε πολλούς από εμάς, μιας και είναι κάτι που βλάπτει τόσο την υγεία μας όσο και το σπίτι μας. Η υπερβολική εσωτερική υγρασία εξάλλου μπορεί να προκαλέσει διάφορα ζητήματα, ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις.

Είναι λοιπόν άκρως σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε ούτως ώστε να διατηρούμε τα επίπεδα ιδανικής υγρασίας μέσα στο σπίτι γύρω στο 40-50%.

  • Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της υγρασίας, είναι να βρούμε τι τραβάει την υγρασία στο σπίτι μας και να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα. Στη συνέχεια, εάν στους τοίχους εντοπίζουμε μούχλα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να την τρίψουμε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Νερό με χλωρίνη, ξύδι, οινόπνευμα ή χλωρίνη με απορρυπαντικό.
  • Ένα ακόμη tip που βοηθάει στην καταπολέμηση της υγρασίας, είναι το να ανοίξουμε το κλιματιστικό μας, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της υγρασίας στον αέρα.
  • Σε περίπτωση που η μούχλα έχει κάνει την εμφάνισή της στο μπάνιο μας, είναι σημαντικό να αερίζουμε τον συγκεκριμένο χώρο, χωρίς να κλείνουμε την πόρτα ή το παράθυρο, ώστε να μη διατηρείται η υγρασία μέσα στο δωμάτιο.
  • Τα φυτά αποτελούν μία εστία ενίσχυσης της υγρασίας, επομένως είναι καλό να μετακινήσουμε τα φυτά μας σε εξωτερικούς χώρους. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε τα αγαπημένα μας φυτά από το σπίτι, φροντίζουμε τουλάχιστον να διαλέξουμε κάποια που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα.

Αντιμετώπιση Ιών: Καθαρή ατμόσφαιρα για υγεία και ευεξία

Η ευημερία της οικογένειας ενισχύεται από μια υγιή ατμόσφαιρα, είτε πρόκειται για θέμα υγιεινής είτε αισθητικής, καθώς η καθαριότητα είναι το «κλειδί» για μία ισορροπημένη καθημερινότητα. Άλλωστε, όσο έξυπνα διακοσμημένο, καλά οργανωμένο και εντυπωσιακό και αν είναι το σπίτι μας, σίγουρα βάζοντας στα θετικά στοιχεία και την καθαρή ατμόσφαιρα, θα μπορέσουμε να αισθανθούμε την ηρεμία και τη χαλάρωση που επιθυμούμε μετά από μία κουραστική ημέρα.

Για εμάς λοιπόν που θέλουμε να έχουμε ένα σπίτι στην «τρίχα», το οποίο συγχρόνως θα αποτελεί κάτι σαν το «καταφύγιό» μας από τους απαιτητικούς ρυθμούς της ημέρας, τότε αναμφίβολα η επιλογή της κατάλληλης συσκευής για την καθαριότητα του αέρα, είναι μονόδρομος.

Τα οφέλη του αφυγραντήρα

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον βασικότερο τρόπο πρόληψης και καταπολέμησης της υγρασίας, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αγορά ενός αφυγραντήρα, ο οποίος αποτελεί την ιδανική επιλογή για ζεστή και καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι, καθώς βάζει τέλος στα επιβλαβή βακτήρια και τα αλλεργιογόνα, συμβάλλει στην οικονομία της θέρμανσης του σπιτιού και μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τα ποσοστά υγρασίας σε κάθε χώρο.

Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζουμε πως ένας «έξυπνος» αφυγραντήρας, τον οποίο μπορούμε να βρούμε διαθέσιμο στα καταστήματα LEROY MERLIN, πέρα από μία καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι, χάρη στην απομάκρυνση της υγρασίας και κατά συνέπεια της μούχλας, εξουδετερώνει τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στον αέρα του σπιτιού μας. Έτσι, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας, προστατεύοντας την υγεία μας και κάνοντάς μας να αισθανθούμε τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά.

Είναι σημαντικό να μην γίνονται «εκπτώσεις» όσον αφορά στη δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου για εμάς και τους οικείους μας. Το σπίτι μας είναι σημείο συνάντησης, ξεκούρασης και ελευθερίας για εμάς, επομένως είναι σημαντικό να το «θωρακίσουμε» από οτιδήποτε ή οποιονδήποτε σκοπεύει να βλάψει τη θαλπωρή και τη ζεστασιά του. Άλλωστε, η λύση για κάθε σπίτι όπως και για το δικό μας, μπορεί να έρθει εύκολα και γρήγορα στην πόρτα μας, χάρη στην ευρεία γκάμα και τις μοναδικές προσφορές του LEROY MERLIN.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στη θέρμανση