ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόν τον χειμώνα μένουμε εντός και εξοικονομούμε ενέργεια

Αυτόν τον χειμώνα μένουμε εντός και εξοικονομούμε ενέργεια

Η εξοικονόμηση ενέργειας, είναι πλέον κάτι παραπάνω από μια πράξη οικολογικού χαρακτήρα, μιας και είναι περισσότερο στάση ζωής, η οποία συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην οικονομία του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ανεξαρτήτως εάν μένουμε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή σε μονοκατοικία, υπάρχουν μερικές έξυπνες ιδέες και συμβουλές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε ενέργεια, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο οφέλη τόσο στον πλανήτη όσο και στο πορτοφόλι μας. Το μόνο που χρειάζεται να σκεφτούμε είναι τους τομείς εκείνους στους οποίους καταναλώνεται η περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας μας, ανακαλύπτοντας εν συνεχεία τα σημαντικότερα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε αυτόν τον χειμώνα, μέσα από τη δική μας καθημερινότητα.

Βήμα 1ο: Κανόνες οικονομίας θέρμανσης

Το πρώτο βήμα που είναι καλό να κάνουμε αυτόν τον χειμώνα ούτως ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια εντός του σπιτιού μας, είναι να θέσουμε σε εφαρμογή κάποιους βασικούς και άκρως σημαντικούς κανόνες θέρμανσης:

  • Δεν αφήνουμε ανοιχτά θερμαντικά σώματα όταν έχουμε ανοιχτά παράθυρα.
  • Ανακαλύπτουμε πιθανές πηγές απώλειας ενέργειας, όπως κάποιο παλιό κούφωμα που μπορεί να επιτρέπει στον αέρα να περνάει.
  • Ελέγχουμε ποια από τα κουφώματα του σπιτιού μας έχουν πρόβλημα μόνωσης, μονώνοντάς τα με αεροστεγανωτική ταινία.
  • Εάν έχουμε τζάκι, κλείνουμε το καπάκι της καμινάδας όταν δεν χρησιμοποιείται.
  • Κάνουμε συντήρηση καυστήρα κάθε χρόνο για σωστή λειτουργία και εξοικονόμηση κατανάλωσης.
  • Προτιμάμε μια σταθερή θερμοκρασία στον θερμοστάτη μας, αποφεύγοντας τις μεγάλες αποκλίσεις.
  • Αν υπάρχουν δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται, απομονώνουμε τα σώματα σε αυτούς τους χώρους.
  • Δεν βάζουμε αντικείμενα και δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα καθώς χάνουμε θέρμανση που είναι πολύτιμη για το χώρο μας.

Βήμα 2ο: Οικονομία στον φωτισμό

Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να κάνουμε οικονομία, είναι στον φωτισμό του σπιτιού μας. Αυτή τη σεζόν είναι καλό να προτιμήσουμε τους λαμπτήρες οικονομίας όπου ζουν τουλάχιστον 10 φορές παραπάνω από τους πυρακτώσεως και καταναλώνουν 80% λιγότερο ρεύμα. Επιπλέον είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τα φώτα αναμμένα όταν δεν βρισκόμαστε σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού μας ή ακόμη περισσότερο όταν λείπουμε εντελώς από το σπίτι μας.

Βήμα 3ο: Πράσινες συμβουλές για την κουζίνα μας

Η κουζίνα ενός νοικοκυριού, συχνά αποτελεί τον χώρο στον οποίο γίνεται μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Είναι το μέρος του σπιτιού όπου οι περισσότερες οικογένειας περνούν τον περισσότερο τους χρόνο, για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γίνεται σωστή και όχι αλόγιστη χρήση των συσκευών της. Αυτές είναι μερικές απλές και εύκολες συμβουλές τις οποίες μπορούμε να ακολουθήσουμε στην καθημερινότητά μας:

  • Όταν βράζουμε νερό, δεν ξεχνάμε να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
  • Κλείνουμε την εστία της κουζίνας ή τον φούρνο λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα (10-15’), καθώς η υπάρχουσα θερμοκρασία είναι αρκετή για το μαγείρεμα του φαγητού.
  • Η προθέρμανση του φούρνου, καλό είναι να γίνεται λίγα λεπτά πριν από τη χρήση του.
  • Δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και τον φούρνο.
  • Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμάμε, εφόσον διαθέτουμε, φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο.
  • Η χρήση της ψηστιέρας είναι επίσης οικονομική.

Αυτόν τον χειμώνα μέσα από μερικά απλά βήματα στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία αναμφίβολα έχει όφελος και για την οικονομία του προϋπολογισμού μας. Ας εντάξουμε λοιπόν μερικούς εύκολους τρόπους να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, εξοικονομώντας ενέργεια.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στη θέρμανση