ΕΛΛΑΔΑ

Τρία σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε ένα ζεστό και γεμάτο θαλπωρή σπίτι

Τρία σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε ένα ζεστό και γεμάτο θαλπωρή σπίτι

Τα πρώτα κρύα έχουν ήδη έρθει και στο μυαλό όλων μας «τριγυρνούν» τρόποι και συμβουλές για να είναι το σπίτι μας όσο πιο ζεστό και φιλόξενο γίνεται και αυτόν τον χειμώνα. Υπάρχουν μάλιστα ιδέες και λύσεις για να ζεστάνουμε τους αγαπημένους μας χώρους εύκολα και οικονομικά – πέρα από τα καλοριφέρ, τα θερμαντικά σώματα, τα κλιματιστικά ή το τζάκι μας.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να παραμένει το σπίτι μας ζεστό και να μην χρειάζεται να έχουμε συνεχώς αναμμένες τις πηγές θερμότητάς του. Το μόνο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι να έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας, έτσι ώστε και να εξοικονομήσουμε χρήματα αλλά και να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας.

Έφτασε η στιγμή λοιπόν να θέσουμε σε εφαρμογή κάποια έξυπνα «σχέδια» που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε και κυρίως να διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό τη θερμότητα μέσα στο σπίτι μας γρήγορα, απλά και απολύτως οικονομικά.

#1 Χαλιά

Πολλές φορές έχουμε ακούσει την έκφραση πως ένα σπίτι, φαίνεται «γυμνό», εάν δεν πλαισιώνεται από τα σωστά χαλιά. Πέρα από το κομμάτι της αισθητικής ωστόσο, η σωστή επιλογή των χαλιών θα μας βοηθήσει να περπατάμε στα ζεστά και παράλληλα να ζεσταίνεται το σπίτι με φυσικό τρόπο. Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε ένα χαλί με χοντρή πλέξη ή πυκνό τρίχωμα, έτσι ώστε να είναι αρκετά ζεστό, απομονώνοντας το κρύο του πατώματος. Με αυτόν τον τρόπο η ζέστη του σπιτιού δεν θα διαφεύγει από το δάπεδο, ενώ την ίδια ώρα εμείς δεν θα παγώνουμε αν περπατάμε στα κρύα πλακάκια ή μάρμαρα. Σίγουρα, πρόκειται για μία λύση που θα μας αποζημιώσει και με το παραπάνω για την επιλογή μας.

#2 Μονωτική ταινία σε πόρτες και παράθυρα

Δεν είναι λίγες οι φορές που τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αισθανόμαστε πως οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έξω από το σπίτι μας, διαπερνούν τις πόρτες και τα παράθυρα, «εισβάλλοντας» στο εσωτερικό του. Εάν λοιπόν πιστεύουμε και αισθανόμαστε πως κάποιο παράθυρο ή κάποια πόρτα ίσως να «μπάζει», υπάρχει η λύση: Τοποθετούμε στο κάτω μέρος ή εκεί που νιώθουμε ότι βγάζει αέρα, μονωτική ταινία. Αυτή, θα απομονώσει τον κρύο αέρα και κατά πάσα πιθανότητα μετά, δεν θα αισθανόμαστε κανένα ρεύμα και το σπίτι θα ζεσταίνεται αποτελεσματικά.

#3 Μαγειρική

Μπορεί να μας ακούγεται περίεργο, αλλά το μαγείρεμα αποτελεί πολλές φορές την καλύτερη και πιο αποτελεσματική πηγή θερμότητας. Δεν είναι τυχαίο, που η κουζίνα, αποτελεί το πιο ζεστό μέρος του σπιτιού μας. Ας μην υποτιμάμε λοιπόν το γεγονός πως η ζέστη που εκπέμπει ο φούρνος είναι ικανή να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι και αυτόν τον χειμώνα μπορούμε να μαγειρεύουμε όσο συχνά θέλουμε για εμάς, την οικογένεια και τους φίλους μας. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά άλλωστε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσουμε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, από το αγαπημένο μας γεύμα, παρέα με μία καλή ταινία στην τηλεόραση.

Τώρα λοιπόν που ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός, είναι η ώρα να «ζεστάνουμε» το σπίτι μας. Ακολουθώντας τις παραπάνω ιδέες και συμβουλές όχι μόνο θα νιώσουμε τη ζεστή ατμόσφαιρα του σπιτιού μας αλλά και θα αλλάξουμε την ίδια τη διάθεσή μας. Με τρία απλά βήματα, το σπίτι μας αλλάζει, «βάζει τα χειμωνιάτικά του» και μας περιμένει να ζήσουμε έναν χειμώνα στα ζεστά, περνώντας καλά με τους αγαπημένους μας!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στη θέρμανση