ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις: Μειώσεις στα μερίσματα του Δημοσίου ως και 57,5%

Συντάξεις: Μειώσεις στα μερίσματα του Δημοσίου ως και 57,5%
Στιγμιότυπο από πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αναδρομικά, από 1/1/2016 θα ισχύσουν οι περικοπές στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι θα λάβουν τα νέα ποσά στο τέλος Ιουνίου με μεγάλες μειώσεις που θα φτάνουν και το 57,5%!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η τελική διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει, ότι οι μειώσεις στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2016 και τα αντίστοιχα ποσά των περικοπών για το α’ τρίμηνο του 2016 θα συνυπολογιστούν στα μερίσματα του β’ τριμήνου που θα καταβληθούν στο τέλος Ιουνίου.

Η κανονική μείωση στα μερίσματα είναι κατά μέσο όρο στο 33%, όμως επειδή θα ισχύσει αναδρομικά, τα μερίσματα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι θα έχουν μειώσεις ως και 57,5%, γιατί στις κανονικές περικοπές μπαίνει και το «καπέλο» των αναδρομικών που θα κρατηθούν από τα μερίσματα του β’ τριμήνου.

Σε χιλιάδες περιπτώσεις οι συνταξιούχοι θα φτάσουν να πάρουν όχι τα μερίσματα ενός τριμήνου, αλλά σχεδόν ένα μέρισμα και για τους τρεις μήνες.Πάντως εξετάζεται το ενδεχόμενο, για να είναι πιο μικρό το σοκ από τα ποσά που θα δουν στους λογαριασμούς τους οι συνταξιούχοι, να κρατηθούν τα αναδρομικά από τις περικοπές του α΄ τριμήνου με δόσεις από τα μερίσματα των επόμενων μηνών.

Σε αυτή την περίπτωση η μείωση των 170.55 ευρώ θα σπάσει σε τρεις δόσεις, δηλαδή στο γ' τρίμηνο ( Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου) θα κρατηθούν 56,85 ευρώ, στο δ' τρίμηνο του 2016 άλλα 56,85 ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο του 2017 τα υπόλοιπα 56,85 ευρώ.

Όμως αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές αντοχές του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων γιατί το έλλειμμα του 2016 είναι 130 εκατ. ευρώ.

Τί δικαιούνται οι συνταξιούχοι με 35 έτη

MERISMATA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ