ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο 98 κενές ΜΕΘ σε όλη τη χώρα - Σε απλούς θαλάμους διασωληνωμένοι ασθενείς

ΠΟΕΔΗΝ: Μόνο 98 κενές ΜΕΘ σε όλη τη χώρα - Σε απλούς θαλάμους διασωληνωμένοι ασθενείς
AP Photo / Vadim Ghirda

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας κρούει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκοπου επικαλείται στοχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 508 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού από τις οποίες οι 410 είναι καλυμένες, ενώ κενές παραμένουν 98. Από τα εν λόγω στοιχεία - σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, προκύπτει ότι αρκετοί διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, καθημερινά καταλήγουν 50 με 60 άνθρωποι, ενώ διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται επί ημέρες εκτός ΜΕΘ σε απλούς θαλάμους.

«Όταν αδειάζει μία κλίνη και γεμίζει αμέσως αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, υποστηρίζοντας πως οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Ως παράδειγμα αναφέρει το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που ξεκίνησε σήμερα εφημερία με 5 διασωληνωμένους ασθενείς σε απλούς θαλάμους. Οι 15 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου - όπως σημειώνει - είναι γεμάτες και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης περισσότερων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επίσης, αναφέρει, γέμισε η ΜΕΘ 15 κλινών και έχουν 6 διασωληνωμένους στα χειρουργεία χωρίς να είναι στελεχωμένα να νοσηλεύσουν διασωληνωμένους ασθενείς.

Στο Παπαγεωργίου επίσης, πλήρης είναι η ΜΕΘ 18 κλινών ενώ 8 διασωληνωμένοι ασθενείς, νοσηλεύονται προσωρινά σε ΜΑΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής.

Στη συνέχεια η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας της χώρας καταγράφοντας τα ακόλουθα:

Συνθήκες «συναγερμού» σε Θεσσαλία, βόρεια και Στερεά Ελλάδα

«Στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 508 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού και καλυμμένες είναι οι 410 και κενές παραμένουν οι 98. Τον Απρίλιο 2021 με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου υγείας λειτουργούσαν 973 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Συνθήκες συναγερμού θα πρέπει να επικρατούν στη Κεντρική, Δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα που δεν υπάρχει κανένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοιού.

«Στην Αττική αυξάνονται οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, ενώ οι θάνατοι ειδικά ηλικιωμένων ασθενών, εκτός ΜΕΘ είναι σε ποσοστό 70% αναφέρει επίσης ο κ. Γιαννάκος παραθέτοντας την ακόλουθη λίστα από τις κενές ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της χώρας:

Θεσσαλονίκη:

Παπανικολάου: 30 στις 30.

Αγ. Δημήτριος: 7 στις 7.

Παπαγεωργίου: 18 στις 18 και 8 σε ΜΑΦ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

ΑΧΕΠΑ: 15 στις 15 με 5 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σήμερα που ξεκίνησε την εφημερία του.

Ιπποκράτειο: 15 στις 15 και 6 διασωληνωμένοι στα ανέτοιμα χειρουργεία.

Κεντρική Μακεδονία:

Χαλκιδική: 5 στις 5

Γιαννιτσά: 8 στις 8

Βέροια: 6 στις 6

Κατερίνη: 4 στις 4

Σέρρες: 7 στις 10

Έδεσσα: Έκλεισαν οι 3 κλίνες ΜΕΘ

Δυτική Μακεδονία:

Πτολεμαΐδα: 5 στις 5

Κοζάνη: 3 στις 3

Θεσσαλία:

Πανεπ. Λάρισας: 16 στις 16

Γενικό Λάρισας: 8 στις 8

Τρίκαλα: 11 στις 12

Βόλος: 8 στις 8

Στερεά Ελλάδα:

Χαλκίδα: 12 στις 12

Λαμία: 6 στις 6

Αττική:

ΝΙΜΙΤΣ: 3 στις 3

Σισμανόγλειο: 11 στις 14

Αγία Όλγα: 9 στις 10

ΚΑΤ: 17 στις 30

Σωτηρία: 75 στις 79

Ερυθρός: 10 στις 10

Ιπποκράτειο: 4 στις 5

Ευαγγελισμός: 20 στις 32

Θριάσιο: 7 στις 8

Αττικό: 9 στις 19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ