ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στα χέρια Μητσοτάκη οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων - Ποια μέτρα εξετάζονται

Κορωνοϊός: Στα χέρια Μητσοτάκη οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων - Ποια μέτρα εξετάζονται
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε φάση «έκρηξης». Επί τάπητος τίθενται τα νέα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διάσκεψη COP26, αύριο, Τρίτη, συγκαλείται νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Στα χέρια του πρωθυπουργού θα βρεθούν οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, με σενάρια διαβαθμισμένα από το ηπιότερο έως το σκληρότερο πακέτο μέτρων. Κατά τη σύσκεψη αυτή πρόκειται να αποκρυσταλωθεί η εικόνα των τελικών αποφάσεων, που θα ληφθούν υπό το πρίσμα των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων, με τις ανακοινώσεις να προγραμματίζονται για την Τετάρτη.

Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έδωσε το στίγμα των προθέσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμανε την αντίστροφή μέτρηση για νέες προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα που θα αφορούν κατά βάση τους ανεμβολίαστους.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες. Αν κάτι πρόκειται να αλλάξει ή να προσαρμοστεί, το οποίο επαναλαμβάνω κατά βάση θα αφορά τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ενδεχομένως κάποιον αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο για την προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους, ή εν πάση περιπτώσει όποιες προσαρμογές αποφασιστούν θα ανακοινωθούν έγκαιρα το επόμενο διάστημα».

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι: «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να κόψεις από στοιχειώδεις λειτουργίες. Ενδεχομένως να χρειαστεί να αυστηροποιήσεις τα μέτρα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε εμφατικά ότι η στρατηγική της κυβέρνησης σε αυτό το στάδιο εδράζεται στο τρίπτυχο εμβολιασμός, η ενίσχυση και η θωράκιση του ΕΣΥ και οι αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο των περιορισμών.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενα την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε το πρωί, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα και των Υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Μέτρα ανάσχεσης της διασποράς

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κύριος άξονας των εισηγήσεων των ειδικών είναι:

  • Ενδεχόμενη επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία
  • Διενέργεια δύο rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες για την προσέλευση στην εργασία τους και με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Το μέτρο αυτό, κατά πληροφορίες του CNN Greece, φαίνεται ότι θα επηρεάσει τους εργαζόμενους και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα
  • Υιοθέτηση επιπλέον περιορισμών για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ
  • Υπό εξέταση βρίσκεται ακόμη η επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού στις «κόκκινες» περιοχές.

Ενίσχυση εμβολιασμών

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών δράσεων βρίσκεται και η ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Αύριο συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, στους κάτω των 50 ετών και αφού έχουν κλείσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο covid-19, «αν η Επιτροπή δώσει το "πράσινο" φως, τότε τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις και πολύ σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες».

Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση (για εκείνες τις ομάδες πολιτών που έχει ήδη εγκριθεί).

Παράλληλα, την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική (δεύτερη) δόση εκείνων που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έχει περάσει χρονικό διάστημα 2 μηνών από τον εμβολιασμό τους, θα μπορούν από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου να κλείνουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση/ αναμνηστική.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη ή αναμνηστική δόση στο σκεύασμα Johnson & Johnson ισοδυναμεί με την τρίτη δόση των υπόλοιπων εμβολίων που έγιναν σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Μάριου Θεμιστοκλέους, η αναμνηστική δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson μπορεί να γίνεται είτε με νέα δόση Johnson & Johnson, είτε με mRNA εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna.

Ειδικότερα για τη χορήγηση του σκευάσματος της Moderna ως αναμνηστική δόση, χρειάζεται ακόμη κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις το σύστημα, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα μέσα στο επόμενο διάστημα (λίγες ημέρες) στους πολίτες για αυτό, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης. Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 350.000 πολίτες.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ' οίκον.

Σε ό,τι αφορά στην αποστολή γραπτών μηνυμάτων (SMS) σε ανεμβολίαστους πολίτες, παρά το γεγονός ότι από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε η πληροφορία πως το νέο μέτρο θα εφαρμοζόταν από τη Δευτέρα 01/11, τελικώς θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, για την οποία μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβερνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Επί της ουσίας, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, η υλοποίηση του μέτρου δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, εφόσον δεν κατατεθεί η σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή και δεν υπάρξει ειδική συνδρομή από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ