ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνονται οι προσφυγικές ροές - 53.925 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Μειώνονται οι προσφυγικές ροές - 53.925 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα
Μικρό προσφυγόπουλο, στην Ειδομένη (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Stoyan Nenov

Μείωση καταγράφουν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας κι ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο αποβιβάστηκαν μόλις 30 μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα οκτώ μετανάστες στη Λέσβο, 22 στη Σάμο, ενώ κανένας δεν αποβιβάσθηκε στη Χίο.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 430 προσφύγων στη Μυτιλήνη, 204 στη Σάμο και 13 στη Χίο. Στο σύνολό τους, διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στο hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη 3652, στη Χίο 1815 και στη Σάμο 527. Στα παραπάνω στοιχεία καταγεγραμμένων στα hot spot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 800 άτομα, μέλη ευάλωτων καταγεγραμμένοι στη δύναμη του hot spot της Μόριας διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Άλλοι 550 από τους καταγεγραμμένους στη δύναμη του hot spot της Χίου διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας στην τάφρο του κάστρου της πόλης της Χίου. Όλοι οι παραπάνω είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άνθρωποι με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

53.925 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε 53.925 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Οι νέες αφίξεις ήταν μόλις 30, το τελευταίο 24ωρο, και ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 7.178.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.936 άτομα, από τους οποίους οι 3.770 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα, βρίσκονται 1.854 άτομα, από τους οποίους οι 29 μεταφέρθηκαν σε νέο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χωρητικότητας 300 ατόμων. Στη νότια Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 338.

Στο camp της Ειδομένης βρίσκονται 10.411 άτομα και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.237. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.619.

Επέμβαση αστυνομίας στο μπλόκο στην Εγνατία

Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πεμπτης στην Εγνατία, όπου από χθες είχαν καταλάβει το οδόστρωμα πρόσφυγες από το κέντρο του Κατσικά.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι αστυνομικοί δέχθηκαν πέτρες και καδρόνια από τους πρόσφυγες, ενώ προσχώρησαν σε τουλάχιστον 15 προσαγωγές. Ανάμεσα στους 15 είναι και μία Ισπανίδα, μέλος ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται μέσα στο κέντρο φιλοξενίας από την πρώτη στιγμή.

Σημειώνεται, ότι πριν την επέμβαση έγιναν διαπραγματεύσεις του δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέντγκα και αξιωματικών της αστυνομίας με τους πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επίμονα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στον Κατσικά.

Νέα ένταση και συμπλοκές στην Ειδομένη

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου σημειώθηκαν ξανά συμπλοκές μεταξύ προσφύγων λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, περίπου 30 άτομα συνεπλάκησαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης και προκάλεσαν φθορές στη τζαμαρία του κυλικείου.

Οι νέες συμπλοκές σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις «αλληλέγγυων» στην Ειδομένη, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στην περιοχή και να σταματήσουν τη δράση των προβοκατόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα ρυθμίζει άμεσα τη δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προκειμένου να ελεγχθεί η δράση των συγκεκριμένων οργανώσεων.

Ανησυχία για τις συνθήκες υγιεινής στην Ειδομένη

Στον αυτοσχέδιο καταυλισμό οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες για τους πρόσφυγες, ενώ και οι αρχές κάνουν λόγο για τις άσχημες συνθήκες υγιεινής στην περιοχή. Την Πέμπτη επισκέφθηκε την Ειδομένη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειψη απολύμανσης και άσχημες συνθήκες υγιεινής και επανέλαβε το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για ενίσχυση του νοσοκομείου Κιλκίς με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, λόγω των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στην περιοχή.

Την Ειδομένη επισκέφθηκε το πρωί και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), Νικήτας Κανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «μια φαβέλα που φοβόμαστε ότι θα πάρει μόνιμη μορφή. Θέλουμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και να σταματήσουν την υποκρισία».

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη» δήλωσε, από την πλευρά της, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας Françoise Sivignon, συμπληρώνοντας ότι οι συνθήκες είναι το ίδιο άσχημες με τον καταυλισμό στο Καλέ. «Η βασική διαφορά βέβαια, που κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση, είναι ότι εδώ ζουν πάρα πολλά παιδιά» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ