ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στο Mega: Δεν θα πάμε σε lockdown για μια μειοψηφία

Μητσοτάκης στο Mega: Δεν θα πάμε σε lockdown για μια μειοψηφία
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε μέτρα τύπου lockdown για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν προκρίνει την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε νέες επαγγελματικές ομάδες, τονίζοντας ότι η μάχη της πρώτης δόσης δεν έχει χαθεί. Παράλληλα, προχώρησε σε δύο εξαγγελίες νέων οικονομικών μέτρων: δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022 και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας χθες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί lockdown, ένα μέτρο με τεράστιο κόστος, για μια μειοψηφία Ελλήνων. Υπογράμμισε, δε, ότι «έχουμε το εμβόλιο» και επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι απολύτως επαρκή. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης και επισήμανε ότι το ζητούμενο της τρίτης δόσης είναι ευκολότερο.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας, απάντησε ότι δεν είναι το μέτρο που θα πείσει τους ανεμβολίαστους και πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όρια της. Τόνισε, ότι δεν συζητείται ούτε για τα σώματα ασφαλείας ή τις ένοπλες δυνάμεις και αναγνώρισε ότι η περισσότερη υποχρεωτικότητα είναι ένα ζήτημα που προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις.

Αναλυτικότερα, κάνοντας σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τόνισε ότι σήμερα το 73% των ενηλίκων και το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και πως τα lockdown ήταν η απάντηση όλων προ εμβολίου.

«Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown. Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα μία μειοψηφία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ακολουθεί αυτή την τακτική», υπογράμμισε.

Παράλληλα ανέφερε ότι το πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες δίνει έμφαση στην αύξηση των εμβολιασμών και στη σωστή επικοινωνία για τη σημασία της τρίτης δόσης. Τόνισε επίσης ότι τα τεστ στους ανεμβολίαστους δεν είναι τιμωρία αλλά για την προστασία τους και πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.

«Έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας», σημείωσε ενώ είπε ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Επιπλέον είπε ότι δεν είναι χαμένη η μάχη της 1ης δόσης καθώς κάθε μέρα 5.000-8.000 πολίτες κάνουν το βήμα και ξεπερνούν τις φοβίες τους.

Για την κριτική που δέχεται από τον Αλέξη Τσίπρα για την είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πέρσι τις έκλεισε και το 2020 δεν κάναμε Πάσχα. «Ο κ. Τσίπρας αφού με πέρασε γενεές δεκατέσσερις και με κατηγόρησε για όλα τα στραβά στην πανδημία, έκανε μια πρόταση για την υποχρεωτικότητα του τεστ, του πιστοποιητικού στις εκκλησίες. Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει», συνέχισε αναφέροντας πως υπάρχει ζήτημα πολιτικοποίησης της πανδημίας και έκανε λόγο για παιχνίδι προς άγρα ψήφων.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στην είσοδο στις εκκλησίες πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς και πως αν υπήρχε τρόπος να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο θα ήταν διατεθειμένος να το συζητήσει.

Δήλωσε επίσης ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών έχει εξαντλήσει τα όριά της όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επέκτασής της στα σώματα ασφαλείας. «Καμία άλλη χώρα δεν έχει πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες γιατί από ένα σημείο και μετά χτυπάμε σε τείχος αντίδρασης», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι να πείσει τουλάχιστον τους μισούς από τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα. Επ’ αυτού απηύθυνε έκκληση στους άνω των 60 να εμβολιαστούν ή διαφορετικά να προσέχουν πάρα πολύ.

Για τις εκτιμήσεις περί 10.000 ή και περισσότερων κρουσμάτων ημερησίως τόνισε πως δεν πρέπει να μετράμε τα κρούσματα με 400.000 τεστ ημερησίως αλλά τη θετικότητα και την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι «τώρα που έχουμε τα εμβόλια δεν θα κλείσουμε».

Επιπρόσθετα δήλωσε ενοχλημένος όταν ακούει «ότι δήθεν έχουμε ρίξει λευκή πετσέτα» και αναρωτήθηκε τι πάει να πει «επιτροπή κοινής αποδοχής». «Να ζητάμε κομματικά πιστοποιητικά από τους επιστήμονες; Μιλάμε με τους καλύτερους επιστήμονες στη χώρα μας και από το εξωτερικό. Δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους αλλά καταλήγουν σε μία θέση», υπογράμμισε.

Εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, τόνισε ότι «αποτελούσε διακαή πόθο για 40 χρόνια» και τη χαρακτήρισε πρόπλασμα αντίστοιχων συμφωνιών, καθώς και ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της αμυντικής αυτοδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της αμυντικής συμφωνίας στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις αν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα». Υπογράμμισε, δε, ότι «η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα» καθώς και ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα, προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ».

Δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο θέμα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα αποκλιμακωθεί. Ειδικότερα, μιλώντας για την κυβερνητική παρέμβαση σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα, επισήμανε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα ήταν 10 φορές πάνω χωρίς τα κυβερνητικά μέτρα.

Εστιάζουμε την προσπάθειά μας εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι από το 2022 θα υπάρξει επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για συνεργατικά σχήματα και νέους αγρότες. Αναλυτικότερα, το νέο μέτρο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, δε, δεύτερη αυξηση κατώτατου μισθου εντός του 2022, «αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας» και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, όπως είπε.

«Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022.»

Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη

Ερωτηθείς για τη λειτουργία της Αστυνομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως μερικές φορές νομίζει πως έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας και αναρωτήθηκε αν είμαστε με τον νοικοκυραίο ή τον διαρρήκτη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση της νόμιμης βίας. «Το να θεωρούμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, είναι μια άποψη απελπιστικά μειοψηφική. Δουλειά μας είναι η Αστυνομία που έχουμε να γίνει καλύτερη», δήλωσε προσθέτοντας πως αποδίδει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών.

Επίσης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Κάποτε είχε ειπωθεί μία κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθότανε σε αυτή τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς ότι το κράτος είστε εσείς. Κακώς είχε ειπωθεί όπως είχε ειπωθεί τότε, όμως δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία. Θα βελτιώσουμε την απόδοση της Αστυνομίας- και μακριά από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισόν αιώνα τώρα»

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της 4ετίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε ότι «πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις, είναι πιο αποτελεσματικές», υπογράμμισε ότι «θα διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και με την απλή αναλογική. Εαν δεν επιτευχθεί, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «δεν βγαίνουν τα κουκια για τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνσης». Ο πρωθυπουργός συνέστησε «σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής» και εξήγησε: «Όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η ”προοδευτική διακυβέρνηση” είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση».

Προσέθεσε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα, ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ