ΕΛΛΑΔΑ

Αναίρεση της αποφυλάκισης Πατέλη ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Αναίρεση της αποφυλάκισης Πατέλη ζητά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
O καταδικασθείς για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Γιώργος Πατέλης (Φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών με την οποία αποφυλακίστηκε ο χρυσαυγίτης - πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, που έχει καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ζήτησε τελικά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μωϋσίδης.

Είχε προηγηθεί η άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασιλείου Πλιώτα, ο οποίος είχε ζητήσει να διαβιβαστεί στο σκεπτικό της επίμαχης απόφασης προκειμένου να μελετηθεί και να κριθεί αν χωρεί η άσκηση αναίρεσης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μωϋσίδης αφού μελέτησε το σκεπτικό της απόφασης ζήτησε την αναίρεσή της, η οποία θα κριθεί από το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα. Κατόπιν αυτού και σε περίπτωση που και οι ανώτατοι δικαστές υιοθετήσουν την εισαγγελική θέση, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει στο Εφετείο προκειμένου -υπό διαφορετική σύνθεση- να κριθεί από μηδενική βάση το αίτημα του καταδικασθέντος.

Υπενθυμίζεται ότι το Πενταμέλες Εφετείο Αναστολών αποφάνθηκε -κατά πλειοψηφία- ότι ο Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσής του σε β' βαθμό για λόγους υγείας που αντιμετωπίζει το παιδί του.

Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός που πρότεινε την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη - πυρηνάρχη της Νίκαιας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».

Τόσο η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, όσο και το σκεπτικό της πρότασης του εισαγγελέα είχαν προκαλέσει την άμεση αντίδραση της οικογένειας Φύσσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ