ΕΛΛΑΔΑ

Αναβαθμίζεται η δικαστική έρευνα στην υπόθεση σύλληψης 34χρονου για συμμετοχή στον ISIS

Αναβαθμίζεται η δικαστική έρευνα στην υπόθεση σύλληψης 34χρονου για συμμετοχή στον ISIS
Ο 34χρονος οπλισμένος, δίπλα από άλλους τζιχαντιστές Video Screen-Grab

Αναβαθμίζεται η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της σύλληψης ενός 34χρονου Ιρακινού πριν από περίπου ένα μήνα στην Αθήνα για συμμετοχή στον ISIS, την οποία φέρεται να ομολόγησε.

Η υπόθεση που εκκρεμούσε στην 21η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, περνά πλέον σε ειδικό εφέτη ανακριτή καθώς κρίθηκε αναγκαία η αναβάθμισή της λόγω της σοβαρότητας της και της εξαιρετικής φύσης της ακόμα και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κατόπιν αυτού μετά από αίτημα της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών και αποφασίστηκε η δικογραφία να ανατεθεί σε αυξημένου κύρους και εμπειρίας δικαστή, στην εφέτη Ιωάννα Στρατσιάνη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο 34χρονος κατά την εξέλιξη της έρευνας φέρεται να κατονόμασε και άλλα πρόσωπα που πιθανόν εμπλέκονται σε βραχίονες του Ισλαμικού Κράτους και πιθανόν τα πρόσωπα αυτά να έχουν ήδη περάσει την Ευρώπη.

Η σύλληψη

Υπενθυμίζεται ότι ο 34χρονος συνελήφθη κατόπιν πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής από μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού ότι από το 2014 έως το 2015 είχε δραστηριοποιηθεί στον ISIS, καθώς και από βίντεο που υπέδειξαν ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το συγκεκριμένο βίντεο τον απεικόνιζε σε περιοχή της Συρίας να κρατά καλάσνικοφ και να εξυμνεί λεκτικά τη δράση του ISIS. Το βίντεο είχε αναρτηθεί στο επίσημο κανάλι της αμερικανικής εφημερίδας New York Times από το 2014.

Ο Ιρακινός συνελήφθη στην Αθήνα ως μέλος του «Ισλαμικού κράτους» και η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε πως η σύλληψη έγινε «κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που παρασχέθηκαν από αλλοδαπές συνεργαζόμενες υπηρεσίες και σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)».

Ο 34χρονος, είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας το 2018 μαζί με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του από τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου ζούσε κι εργαζόταν. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια είχε υποβάλει δυο φορές αίτημα για άσυλο και καθώς αυτά είχαν απορριφθεί, ο 34χρονος είχε προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ζητώντας άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ