ΕΛΛΑΔΑ

Ενδιάμεσες Εκπτώσεις: Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή - Ποια μέτρα θα ισχύουν

Ενδιάμεσες Εκπτώσεις: Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή - Ποια μέτρα θα ισχύουν
INTIME

Πρεμιέρα έκαναν τη Δευτέρα (1/11) οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις και την Κυριακή θα μπορούν προαιρετικά να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, ήδη από το Σάββατο θα έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Όπως έχει οριστεί, τρεις Κυριακές έως το τέλος του έτους θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα και σούπερ μάρκετ:

  • Στις 7 Νοεμβρίου
  • Στις 12 Δεκεμβρίου
  • Στις 19 Δεκεμβρίου

Black Friday

H Black Friday, oρίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (25/11). Έτσι, φέτος η Black Friday θα «πέσει» την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021.

Τρεις ημέρες μετά την Black Friday, είναι η σειρά της Cyber Monday, με εκπτώσεις στις αγορές που γίνονται αποκλειστικά και μόνο μέσω του διαδικτύου.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο το Σαββατοκύριακο

Σημειώνεται ότι από το ερχόμενο Σάββατο (6/11) τίθενται σε ισχύ τα κάτωθι μέτρα:

Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους είτε στο Δημόσιο, είτε στον Ιδιωτικό Τομέα, με δύο εργαστηριακά τεστ (rapid test ή PCR) την εβδομάδα με δικό τους κόστος.

Θα είναι πλέον αναγκαίο αρνητικό rapid test για ανεμβολίαστους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, μεικτούς χώρους εστίασης (εξωτερικοί χώροι). Διευκρινίζεται ότι πλέον απαιτείται rapid test και για τους εξωτερικούς χώρους εστίασης.

Εξαιρείται μόνο η πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι), φαρμακεία και εκκλησίες.

Παράλληλα, απευθύνεται σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Πότε θα γίνονται τα τεστ

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν το rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα γίνεται σε συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας (όπως π.χ. γίνεται στα σχολεία όπου οι ανεμβολιαστοι πρέπει να επιδείξουν κάθε Τρίτη και Παρασκευή αρνητικό self test 24ώρου) ή δύο φορές την εβδομάδα ανεξαρτήτως ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου υποχρεωτικού τεστ, το μεν rapid test είχε διάρκεια ισχύος 48 ώρες το δε PCR test 72 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των νέων μέτρων αναμένεται να διευκρινιστούν στην Κοινή Υπουργική Αποφάση (ΚΥΑ) που θα εκδοθεί την Παρασκευή.

Αυστηροί έλεγχοι και αυστηροποίηση ποινών

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και για τα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και του ελέγχου ταυτοπροσωπίας.

Ειδικότερα, για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

«Σαφάρι» ελέγχων το Σαββατοκύριακο

Οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί με 1.900 συνεργεία ετοιμάζουν σαρωτικούς ελέγχους το Σαββατοκύριακο με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά στο «στόχαστρο» θα μπουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ενώ στόχος είναι οι έλεγχοι να είναι γρήγοροι από ολιγομελή συνεργεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ