ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Τιμόθεος: Δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης για rapid test από ανεμβολίαστους πιστούς

Μητροπολίτης Τιμόθεος: Δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης για rapid test από ανεμβολίαστους πιστούς
ΙΝΤΙΜΕ

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και  εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου αποσαφηνίζει τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊού και εξηγεί τι ισχύει από σήμερα, Σάββατο, στις εκκλησίες.

Για το τι θα ισχύσει για την είσοδο στους ναούς από σήμερα, σε συνέχεια και της εγκυκλίου που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος είπε στον ΑΝΤ1 ότι δεν τίθεται θέμα υποχρέωσης για rapid test από ανεμβολίαστους πιστούς.

Όπως λέει χαρακτηριστικά:

«Η εγκύκλιος δεν λέει τέτοια πράγματα. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι άλλοι Ιεράρχες, η Εγκύκλιος που απεστάλη από την Ιερά Σύνοδο κάνει έκκληση, προτρέπει και παρακαλεί και τους ιερείς και τους χριστιανούς μας να κάνουν το εμβόλιο. Κάποιοι άνθρωποι για λόγους δικούς τους, προσωπικούς συνειδησιακούς ή για ιατρικούς λόγους δεν κάνουν το εμβόλιο. Αυτοί πρέπει να κάνουν διαγνωστικούς ελέγχους για να μπουν σε άλλους χώρους. Είπαμε εμείς, προτρεπτικά και παρακλητικά, όχι υποχρεωτικά, να κάνουν και για την είσοδο τους στον ναό, για να προστατευθούν και οι άλλοι πιστοί».

«Ιερείς, ψάλτες, νεωκόροι και μέλη εκκλησιαστικών συμβουλίων είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο φορές εβδομαδιαίως τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό, με την νέα ΚΥΑ. Αυτό το ελέγχουμε για τους ιερείς μας. Κάποιοι ιερείς που είναι "μόνοι" τους, είναι στην άκρη. Είμαστε υποχρεωμένοι να το προσέξουμε αυτό και έτσι κάνουμε», είπε ο κ. Τιμόθεος.

Λάβρος ήταν για Μητροπολίτες που απειλούν να θέσουν σε αργία ανεμβολίαστους ιερείς, όπως ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για το θέμα της αργίας ή της διακοπής του μισθού, αυτά δεν γίνονται έτσι. Περνάνε μέσα από διαδικασίες. Είναι δικές τους απόψεις των μητροπολιτών που κάνουν λόγο για αργία. Δεν μπορούν να το κάνουν, δεν τους καλύπτουν οι ιεροί κανόνες και οι νόμοι. Δεν μπορεί κανείς να πει σήμερα “σου βάζω αργία”. Γιατί “σου βάζω αργία”; Δεν πάει έτσι, υπάρχουν κανόνες. Πρέπει να γίνουν ανακριτικές πράξεις και να υπάρξουν αποφάσεις».

Προσέθεσε μάλιστα πως «ο Σεβασμιότατος Μυτιλήνης προσπαθεί να συμμαζέψει και να περισώσει το θέμα που έγινε μέσα στην Μητρόπολη του και καλώς κάνει», αναφερόμενος και στα κρούσματα στην Μονή του Αγίου Ραφαήλ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου ήταν κατηγορηματικός ότι «έξω από τους ιερούς ναούς δεν θα υπάρχει έλεγχος, δεν θα υπάρχει κάποιος που θα λέει εσύ μπορείς να μπεις και εσύ δεν μπορείς. Είναι προτροπή και παράκληση οι πιστοί να ακολουθούν τα υγειονομικά μέτρα για να περισωθούμε».

Σε ότι αφορά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και αν αυτή έγινε κατόπιν πιέσεως και επαφών με το Μαξίμου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος είπε «η απόφαση πάρθηκε και η επικοινωνία έγινε και όλα τα μέτρα τα οποία η Εκκλησία προσπαθεί να εφαρμόσει, κάτω από το πνεύμα των κανόνων και των παραδόσεων της, λαμβάνονται καθ΄ υπόδειξη των ιατρών και των ειδικών».

Εγκύκλιος της Εκκλησίας

Όσον αφορά στην εξαίρεση των εκκλησιών από τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμοβολίαστυυς, με εγκύκλιο που εξέδωσε, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή pcr).

Προτρέπει παράλληλα εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρεωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr). Ο έλεγχος θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η εγκύκλιος εκδόθηκε ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, ύστερα και από αυτά που είπε χθες, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA.

Το θέμα της μη υποχρέωσης διενέργειας τεστ από τους πιστούς προκάλεσε έντονη πολεμική με υπουργούς της κυβέρνησης να υπεραμύνονται της εξαίρεσης για την Εκκλησία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι ναοί «είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία και η πίστη με κάποιον πολίτη που θέλει να πάει σε εμπορικό κατάστημα η σε κομμωτήριο».

Αντίστοιχα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υποχρεώσει τους ναούς να κάνουν ελέγχους και δεν είναι δυνατόν να εμποδιστεί η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πιστών, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία για επίδειξη τεστ από τους ανεμβολίαστους πιστούς κατά την είσοδό τους στις εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρου λατρείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου και δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, η πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου με την οποία προτρέπει τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν προσέλθουν στις εκκλησίες είναι στη σωστή και αυτονόητη κατεύθυνση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ