ΕΛΛΑΔΑ

«Γονατίζει» τη Βόρεια Ελλάδα ο κορωνοϊός - Γεμάτες όλες οι ΜΕΘ πριν από κάθε εφημερία

«Γονατίζει» τη Βόρεια Ελλάδα ο κορωνοϊός - Γεμάτες όλες οι ΜΕΘ πριν από κάθε εφημερία
Από εφημερία στο «Ιπποκράτειο». INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μέρες του... 2020 θυμίζει η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα με τα νοσοκομεία αναφοράς να ασφυκτιούν, ασθενείς να διασωληνώνονται στους διαδρόμους και τα κρούσματα να συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητα ανεμβολίαστοι (περίπου 85-87%), έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες σήμερα ανέρχεται σε 1.008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχουν πεθάνει από Covid 160 άνθρωποι σε νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία), ενώ από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 159 στην περιοχή αρμοδιότητας της 4ης ΥΠΕ (Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Η εικόνα των νοσηλειών σήμερα στα 14 νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ έχει ως εξής:

  • 529 νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες (74,9% ανεμβολίαστοι) και 91 σε ΜΕΘ (91,2% ανεμβολίαστοι).

Στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ σήμερα νοσηλεύονται:

  • 479 (74,3% ανεμβολίαστοι) και 61 σε ΜΕΘ (89,7% ανεμβολίαστοι).

Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, οι περισσότεροι από τους εμβολιασμένους που νοσηλεύονται λόγω Covid είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι και περισσότερους μήνες.

Θεσσαλονίκη: Εφιαλτική εφημερία στο Ιπποκράτειο

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των ασθενών από κορωνοϊό.

Για μια δραματική εφημερία που ολοκληρώθηκε στις 8:00 το πρωί στο Ιπποκράτειο με δεκάδες νέους ασθενείς με κορωνοϊό κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης.

Όπως είπε ο ίδιος, στη διάρκεια της εφημερίας προσήλθαν πάνω από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άλλα περίπου 17 ύποπτα. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε, πώς λόγω της κατάστασης το Σάββατο άνοιξε ακόμα μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσηλεύονται στο ίδρυμα περισσότεροι από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες.

Την ίδια ώρα οι κλίνες ΜΕΘ, όχι απλά είναι ασφυκτικά γεμάτες, αλλά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τέσσερις ασθενείς εκτός αυτών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Τζελέπης επεσήμανε πώς οι αντοχές του προσωπικού εξαντλούνται όλο και περισσότερο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πώς στο νοσοκομείο δεν έχει έρθει κανένας επικουρικός υγειονομικός για να βοηθήσει στην κατάσταση.

Αντίθετα, το προσωπικό είναι μειωμένο λόγω των αναστολών εργασίας.

Και ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη βόρεια Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1, χθες Κυριακή διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ.

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι «ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» ενώ απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ