ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν έγινε χρήση κρότου-λάμψης» δηλώνει η ΓΑΔΑ για τον τραυματισμό εποχικού πυροσβέστη

«Δεν έγινε χρήση κρότου-λάμψης» δηλώνει η ΓΑΔΑ για τον τραυματισμό εποχικού πυροσβέστη
Άνδρες των ΜΑΤ κάνουν χρήση χημικών κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρία εθελοντών πυροσβεστών.έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής και Προστασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ η διοικητική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη» αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της  η ΓΑΔΑ σχετικά με τα επεισόδια της Παρασκευής έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εθελοντών πυροσβεστών.

«Σε συνέχεια των από 5-11-2021 Ανακοινώσεων, σχετικά με περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια συνάθροισης έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώνεται ότι, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Η διοικητική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη» αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Για απροκάλυπτη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά, κρότου λάμψης και τόνους νερό από τον «Αίαντα», έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας συμβασιούχων πυροσβεστών, Γεράσιμος Μανίφας, σε σημερινές του δηλώσεις. Όπως επεσήμανε, «από τις κινήσεις των ΜΑΤ έγινε σαφές ότι είχαν εντολή να διαλύσουν τη συγκέντρωση των πυροσβεστών».

Ο κ. Μανίφας μιλώντας στο Open, είπε πως οι δυνάμεις των ΜΑΤ πετούσαν χημικά ακόμα και προς το εμβολιαστικό κέντρο, ενώ η αύρα πραγματοποιούσε ρίψεις νερού ακόμα και σε μηχανάκια που περνούσαν από το σημείο.

Ο γενικός γραμματέας των συμβασιούχων πυροσβεστών υπογράμμισε ακόμα ότι είναι πρόσχημα η δικαιολογία που έδωσε η ΕΛΑΣ ότι τους επιτέθηκαν με χημικά, κρότου λάμψης και τόνους νερό γιατί έκλεισαν και τα δυο ρεύματα της Κηφισίας.

Όπως είπε και «τα δυο ρεύματα έκλεισαν μόνο για 10-15 λεπτά όταν η αντιπροσωπεία των 2.000 πυροσβεστών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενημερώθηκαν ότι ο υπουργός δεν είχε χρόνο ούτε ένα λεπτό για να τους συναντήσει».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ Ορέστης Παναγιώτου τραυματίστηκε στο πόδι.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ανακοίνωσε πως ο Ορέστης Παναγιώτου, φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ και μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΦΕ, «υπέστη διπλό κάταγμα ποδιού μετά από ευθεία ρίψη νερού από τον εκτοξευτήρα του ειδικού μηχανήματος της αστυνομίας. Σύμφωνα με περιγραφές συναδέλφων που έφτασαν στην ΕΦΕ ο συνάδελφος βρισκόταν σχετικά μακριά από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές όταν εντελώς ξαφνικά και απρόκλητα βρέθηκε στο στόχαστρο της αύρας, η ρίψη της οποίας τον εκτίναξε στον αέρα και κατά την πτώση του υπέστη κάταγμα του ποδιού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ