ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός ελέγχου η δηλητηρίαση των άγριων ζώων στην Ελλάδα

Εκτός ελέγχου η δηλητηρίαση των άγριων ζώων στην Ελλάδα
Pixabay

Κατεπείγον αίτημα δράσης για τον περιορισμό της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, έχει αιτηθεί από την πολιτεία η Ομάδα Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια προκειμένου να προχωρήσει σειρά συγκεκριμένων δράσεων για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Το αίτημα ήρθε με αφορμή το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό δηλητηρίασης νεαρού Χρυσαετού στο Παρανέστι Δράμας, από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, Καλλιστώ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης και WWF Ελλάς, καθώς όπως καταγγέλλουν η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας.

Από το 2019 έχουν εντοπιστεί δηλητηριασμένοι 6 σπάνιοι πλέον Χρυσαετοί, ενώ ακόμη ένας αγνοείται πιθανά κι αυτός δηλητηριασμένος.

Παράλληλα, από την αρχή του 2020 τουλάχιστον 14 Όρνια (είδος Κρισίμως Κινδυνεύον στην ηπειρωτική Ελλάδα) έχουν βρεθεί επίσης δηλητηριασμένα, με τα 11 από αυτά να σχετίζονται με το επιβεβαιωμένο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης στην περιοχή της Κλεισούρας Αιτωλοακαρνανίας τον Φεβρουάριο του 2020.
Μόνο εντός των δύο τελευταίων δεκαετιών, περισσότερα από 180 Όρνια, 17 Ασπροπάρηδες, 12 Μαυρόγυπες και περισσότερες από 40 Καφέ Αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων –όλα είδη προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις: οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν ένα μικρό μόνο ποσοστό των πραγματικών θυμάτων δηλητηρίασης καθώς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όλοι σχεδόν οι νεκροί Χρυσαετοί και τα Όρνια εντοπίστηκαν από τους δορυφορικούς πομπούς με τους οποίους είχαν εξοπλισθεί καθώς οι μετακινήσεις τους παρακολουθούνταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο γράφημα, από το 2019 έως σήμερα έχουν εντοπιστεί δηλητηριασμένοι έξι σπάνιοι Χρυσαετοί / ΑΠΕ - ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ