ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής: Οι ανεμβολίαστοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην εστίαση

Πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής: Οι ανεμβολίαστοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην εστίαση
ΙΝΤΙΜΕ

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην εστίαση λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό μίλησε ο πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης.

«Η εστίαση είναι στην μέση, ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ενώ εμείς το τηρούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Αυτήν την στιγμή δημιουργούνται προβλήματα οικονομικά», είπε στον ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε, «η εστίαση λειτουργεί με πολύ λιγότερο πελατολόγιο, ενώ οι υποχρεώσεις είναι στο 100%. Ο καιρός χαλάει και οι εξωτερικοί χώροι ουσιαστικά έχουν αχρηστευθεί και οι πελάτες μας έχουν περιοριστεί στο 60%».

Ο κ. Δαβερώνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ανεμβολίαστοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην εστίαση. Σε κεντρικό μαγαζί στην Αθήνα, την ημέρα που ξεκίνησαν τα μέτρα, από τους 150 πελάτες που μπήκαν, μόνο οι 2 πήγαν με rapid test».

Ο πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής, προσέθεσε ότι υπάρχει μια δέσμη αιτημάτων για μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, που αφορούν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αναφέροντας πως «αν δεν υπάρξει στήριξη, ο ιδιοκτήτης θα κλείσει την επιχείρηση. Το προτιμά αυτό η κυβέρνηση;».

Σχετικά με την διαμαρτυρία του κλάδου την ερχόμενη εβδομάδα, είπε πως «είναι συμβολική η διαμαρτυρία, χωρίς εντάσεις. Το θέμα είναι να μείνουν οι επιχειρήσεις ανοιχτές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι: επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, κράτος και πελάτες».

Ερωτηθείς τέλος για τυχόν επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον κλάδο, ο κ. Δαβερώνης είπε πως «το 85%-90% των εργαζόμενων στην Εστίαση είναι εμβολιασμένοι».

Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Εστιατορίων Αττικής ανακοίνωσε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:

• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του2020 και των αρχών του 2021».

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν ήδη στην Πάτρα όταν έμειναν κλειστά τα καταστήματα τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), Γιάννης Σπυρόπουλος, τόνισε ότι ο κλάδος δεν έχει άλλο τρόπο, παρά να εκδηλώσει δυναμικά την αντίθεσή του στα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ