ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η επιστράτευση γιατρών και νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι η επιστράτευση γιατρών και νέα μέτρα
AP Photo

Τις δυνάμεις της στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας «ρίχνει» η κυβέρνηση ενώπιον της δραματικής κλιμάκωσης της πανδημίας που επιφέρει ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία -τόσο ως προς τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ για διασωληνωμένους ασθενείς, όσο και προς διαχείριση των εφιαλτικών πλέον εφημεριών στα νοσοκομεία που βρίσκονται στη «ζώνη του πυρός», κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα, προς ανάσχεση του πανδημικού κύματος βρίσκονται υπό εξέταση πρόσθετα μέτρα -που συμπεριλαμβάνουν την τηλεργασία και τη χρήση διπλής μάσκας-, αλλά και η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης εμβολίου.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κορωνοϊού ανά την επικράτεια ξεπέρασε εντός της εβδομάδας το «φράγμα» των 500 και οδεύει προς περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 80 ασθενείς από επιπλοκές της Covid-19.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από τις αρχές Μαΐου, την ίδια στιγμή που η πληρότητα ΜΕΘ ειδικά στη βόρεια Ελλάδα σχεδόν αγγίζει το 100%.

Με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας στο «κόκκινο», τις νοσηλείες σε διαρκή άνοδο -ξεπερνούν πλέον σε ημερήσια βάση τις 400- και με τις προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων-, η ερχόμενη εβδομάδα καθίσταται κρίσιμη ως προς την οχύρωση του ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό επίκεινται οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα της επιστράτευσης ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών στο σύστημα Υγείας. Στο υπουργείο Υγείας λαμβάνει χώρα αύριο, Δευτέρα, σύσκεψη για να αξιολογηθούν όλα τα τελευταία δεδομένα και να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες.

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιατρικό προσωπικό δίνει μάχη απέναντι σε σκληρές εφημερίες και οι ανάγκες σε επαγγελματίες υγείας είναι μεγάλες.

Συνολικά, κατά δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον έναν γιατρό σε κάθε νοσοκομείο -δηλαδή γύρω στους 100 με 124 γιατρούς. Οι ειδικότητες που εμφανίζουν έλλειψη στο ιατρικό σώμα είναι πνευμονολογία, αναισθησιολογία και παθολογία· επίσης εντατικολόγοι δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι στη χώρα.

Οι πληροφορίες, εντούτοις, αναφέρουν πως επί του παρόντος λίγοι ιδιώτες γιατροί έχουν εκφράσει την πρόθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, τη στιγμή που αύριο εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί εκ μέρους της κυβέρνησης για την ανταπόκριση στην πρόσκληση να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους ώστε να μην χρειαστεί να δρομολογηθεί το μέτρο της επιστράτευσης. Σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Στους κόλπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου φέρεται να επικρατεί εκνευρισμός σχετικά με το «τελεσίγραφο» του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ζήτημα της επίταξης υπηρεσιών και επισημαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να συμμερίζεται μια τέτοια θέση. Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, πάντως, ο ΠΙΣ δεν ενστερνίζεται τα περί ανάγκης 124 γιατρών.

Κατά τη μαραθώνια Γενική Συνέλευση των Ιατρικών Συλλόγων που έλαβε χώρα χθες, Σάββατο, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, κατέστη σαφές πως οι γιατροί επιζητούν να καλυφθούν εθελοντικά τα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -και θεωρούν πως όντως θα καλυφθούν εφόσον λυθεί και το ζήτημα της αστικής ευθύνης.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έθεσε ξεκάθαρα προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το θέμα της αστικής ευθύνης για τυχόν ιατρικά λάθη ή παραλείψεις αναφορικά με θέματα νοσηλειών ασθενών με Covid, το οποίο ουσιαστικά θα ξεμπλοκάρει τους ιδιώτες γιατρούς, προκειμένου να σπεύσουν να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως, μιλώντας χθες στη σύνοδο των Προέδρων Υγείας, διατύπωσε τη δέσμευσή του ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επίσης δεσμεύτηκε να επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

Υπό εξέταση νέα μέτρα

Ο δεύτερος πυλώνας για την αντιμετώπιση της «έκρηξης» της πανδημίας είναι η λήψη κάποιων επιπλέον μέτρων, που σε συνδυασμό με αυτά που ήδη εφαρμόζονται από το προηγούμενο Σάββατο, θα συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην ανάσχεση του τέταρτου κύματος.

Μεταξύ των επιλογών που θα εξετάσει εντός της εβδομάδας η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είναι η επαναφορά της τηλεργασίας υπό προϋποθέσεις, είτε οριζόντια είτε σε συγκεκριμένους τομείς, με στόχο τη μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες αιχμής. Εναλλακτικά, θα επανέλθει το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στην εργασία στον Δημόσιο Τομέα.

Σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υπό εξέταση αναμένεται να τεθεί η σύσταση για χρήση διπλής μάσκας, καθώς στις συγκοινωνίες υπάρχει συνωστισμός και συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών.

Αναφορικά με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, το ενδεχόμενο να εισέρχονται με rapid test στα σούπερ μάρκετ δεν απέκλεισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

«Με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί. Γενικά όμως μέχρι τώρα δεν είχαμε ιδιαίτερα θέματα στα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας και τα μέτρα και δεν είχαμε πολύ έντονο συνωστισμό» σημείωσε.

Υποχρεωτική τρίτη δόση

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ειδικοί ρίχνουν το βάρος τους στην ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, ως το πιο αποτελεσματικό «μέτρο» για την ανάσχεση της πανδημίας.

Το σενάριο η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού να είναι υποχρεωτική για τους πολίτες άνω των 65 ετών εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε σήμερα ο γγ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα φαίνεται πως είναι πιο ευαίσθητη απέναντι στην εξασθένιση της ανοσίας μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογεώργης.

«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Στη σημασία της αναμνηστικής δόσης αναφέρθηκε εξάλλου σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος: «Υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν τη μείωση των αντισωμάτων μετά τους 6 μήνες και ταυτόχρονα πρόσφατα στοιχεία από το Ισραήλ και το Η.Β. που δείχνουν ότι η αναμνηστική τρίτη δόση έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω προστασία του πληθυσμού και του συστήματος Υγείας» ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

«Και στις δύο χώρες χάρη στην υψηλή συμμετοχή των πολιτών στην τρίτη δόση τα κρούσματα και οι νοσηλείες είναι σε πτωτική πορεία. Γι' αυτό και οι εμβολιασμένοι που έχουν συμπληρώσει το 6μηνο από τη 2η δόση τους, και ανήκουν ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών, καλό είναι να σπεύσουν να κάνουν και την τρίτη δόση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ανοίγει η συζήτηση για τέταρτη δόση

Από τις εξελίξεις με τις μεταλλάξεις που εμφανίζει ο κορωνοϊός και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, θα εξαρτηθεί το τι θα γίνει με τυχόν επόμενες δόσεις του εμβολίου το ερχόμενο διάστημα, επισήμενε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», με αφορμή της συζήτηση που άνοιξε, αρχικά για τις ΗΠΑ, αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

«Είναι λογικό η επιστήμη να πάει δύο βήματα πιο μπροστά. Οι ΗΠΑ πάνε πάντα μπροστά και εμείς βλέπουμε τα αποτελέσματα των μελετών και προσαρμοζόμαστε σχετικά. Κανείς δεν περίμενε από πέρυσι ότι θα έχουμε μια μετάλλαξη, την Δέλτα, τόσο μεταδοτική. Έχουμε ένα 'όπλο' το οποίο δεν έχουμε χρησιμοποιήσει στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Το εμβόλιο αν χρησιμοποιηθεί 'με τείχος ασφαλείας το 80% συν' δεν θα φτάναμε στο σημείο πάλι να ξανασυζητάμε για το τι θα γίνει» είπε ακόμα η ίδια, μεταξύ άλλων.

Η κ. Παγώνη επανέλαβε ότι η τρίτη δόση συστήνεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης για την ενίσχυση του οργανισμού. Αν αυτό επιτευχθεί μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να δούμε τα κρούσματα να μειώνονται κατά 25%, είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιστήμη πάει βάσει των δεδομένων. Δεν μπορούμε να πούμε αν τον επόμενο χρόνο δεν θα χρειαστεί να κάνουμε και μια επόμενη δόση», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ