ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Λουκίδης: Να επανέλθει η τηλεργασία και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας

Κορωνοϊός - Λουκίδης: Να επανέλθει η τηλεργασία και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για υποχρεωτική χρήση της μάσκας αλλά και την επαναφορά της τηλεργασίας έκανε λόγο ο καθηγητής πνευμονολογίας, Σταύρος Λουκίδης. 

«Αυτό που βλέπουμε προς το παρόν είναι μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Η Τρίτη είναι μία από τις σημαντικές ημέρες που γίνονται πολλά τεστ και πρακτικά μπορεί να δούμε μεγαλύτερη αύξηση περιστατικών. Οι εισαγωγές είναι σταθερές», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σταύρος Λουκίδης, ο οποίος έθεσε θέμα επαναφοράς της μάσκας και της τηλεργασίας.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση της χώρας ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε πώς «δεν περιμένει πολλά πράγματα από αυτή την παρέμβαση», εννοώντας τα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι», ο ίδιος τάσσεται υπέρ την επαναφοράς της μάσκας και της τηλεργασίας.

«Η εφαρμογή της μάσκας μάς βοήθησε πέρυσι να απομειώσουμε σημαντικά και όλες τις ιώσεις. Θα πρέπει, επίσης, σε κάποιες υπηρεσίες, να επανέλθει η τηλεργασία γιατί, και θα μειώσει την κινητικότητα ,και συγχρόνως θα απομειώσει την κίνηση στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δεν μπορεί να κλείσει η κοινωνία ξανά, αλλά δεν μπορεί και το σύστημα υγείας να παραμείνει σε πίεση όλων των περιστατικών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλέον και τα περιστατικά και τα non Covid, τα οποία εμπιστεύονται και πάλι το ΕΣΥ».

Πιθανά η δόση του εμβολίου να γίνει και ετήσια

Απαντώντας για το τι επιπτώσεις θα έχει κάποιος πλήρως εμβολιασμένος που δεν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου ο κ. Λουκίδης τόνισε πώς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί.

«Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, αλλά και με την κλινική εικόνα των αρρώστων, βλέπουμε ότι μετά το εξάμηνο υπάρχει σχετικά μια φθίνουσα ανοσία, η οποία είναι πιο ιδιαίτερη σε κάποιες ειδικές ομάδες: άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν χρόνια, υποκείμενα νοσήματα», δήλωσε και χαρακτήρισε θετική την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει νωρίτερα την πλατφόρμα στους 5,5 μήνες για την τρίτη δόση που θα γίνεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

«Έτσι όπως φαίνεται από τη βιβλιογραφία, μπορεί να γίνει και ετήσια ενδημική ώστε κάθε χρόνο να προστατευόμαστε στο κομμάτι της μόλυνσης από τον Covid», επισήμανε προσθέτοντας παράλληλα ότι αν γίνει αυτό θα είναι κάτι καλό.

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε την τρίτη δόση για τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και είναι πολλοί», ανέφερε ο κ Λουκίδης.

Μιλώντας για τους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, είπε ότι υπάρχουν επιχειρήματα, δεν είναι όλοι αρνητές. «Τους βάζουμε στη διαδικασία να διαβάσουν βιβλιογραφία. Η επιστήμη έχει αποδείξεις. Είναι διαρκής η προσπάθεια και ελπίζω ότι θα ανεβάσουμε το ποσοστό των ανθρώπων που πάνε να κάνουν την πρώτη δόση».

Το εμβόλιο της γρίπης θα μειώσει την πίεση στο ΕΣΥ

Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν να το κάνουν και να μεταθέτουν για αργότερα την τρίτη δόση για τον κορωνοϊό ο κ. Λουκίδης δήλωσε πώς «δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, που πέρυσι έφτασε τα τέσσερα εκατομμύρια, είναι μια παρέμβαση που θα απομειώσει την πίεση στο σύστημα. Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο του κορωνοϊού σε διαφορετικό χέρι». Και όπως πρόσθεσε, «αν την απομειώσουμε, θα είναι σημαντικό για το σύστημα υγείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ