ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο δύο αστυνομικοί για βασανιστήρια σε βάρος ατόμου με ψυχολογικά προβλήματα

Στο εδώλιο δύο αστυνομικοί για βασανιστήρια σε βάρος ατόμου με ψυχολογικά προβλήματα
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για βασανιστήρια ατόμου με ψυχολογικά προβλήματα κάθονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών δύο αστυνομικοί, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών για τα αδικήματα των άρθρων 137Α και 137Β του Ποινικού Κώδικα.

Η εκδίκαση της έφεσης των δύο αστυνομικών για βασανιστήρια σε βάρος του Χ. Χ. άρχισε την Τετάρτη, με τους δυο κατηγορούμενους να είναι παρόντες στη δικαστική αίθουσα και το θύμα να βρίσκεται καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον τιμωρήσουν και να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες που τον έχουν καταστήσει μη αυτοεξυπηρετούμενο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας τις βραδινές ώρες της 22ας/5/2007 όπου και προσήχθη ο Χ. Χ. (άτομο με ψυχολογικά προβλήματα) επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής, περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Ωστόσο, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο θείος του θύματος, ο οποίος την επομένη μέρα (23/5/2007) ενημερώθηκε ότι ο ανιψιός του νοσηλευόταν στο Θριάσιο Νοσοκομείο και έψαξε να μάθει τι είχε συμβεί.

«Ο Χρήστος ήταν στη Νευροχειρουργική Κλινική, στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι είχε χειρουργηθεί τα ξημερώματα εξαιτίας αιματώματος στο κεφάλι», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια, όπως είπε, «πήγα στο Α.Τ. Καλλιθέας, όπου είχε προσαχθεί. Μου έλεγαν ότι δεν ήξεραν τι είχε συμβεί και ότι το έψαχναν. (...). Πήγα και στην καφετέρια, μου είπαν ότι ήταν όρθιος όταν τον έβαλαν στο περιπολικό. Έκαναν μήνυση κατά αγνώστων».

Αργότερα, όταν είχε στα χέρια του όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις, ο μάρτυρας έκανε μήνυση κατά τεσσάρων αστυνομικών: του πληρώματος του περιπολικού, που μετέφερε το θύμα από την καφετέρια στο αστυνομικό τμήμα, και των δύο αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Α.Τ. Το πρωτόδικο δικαστήριο κήρυξε αθώους τους δύο πρώτους κρίνοντας ότι το θύμα υπέστη κακώσεις μέσα στο Α.Τ.

«Ο Χρήστος έμεινε δύο μήνες στην Εντατική και μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 στη Νευρολογική Κλινική. Από τότε είναι έτσι όπως τον βλέπετε: δεν μπορεί να μιλήσει, να σηκωθεί, έχει ακράτεια, δεν μπορεί να μείνει μόνος τους ούτε λεπτό. Τον φροντίζει η αδερφή μου στην Πάτρα», κατέθεσε επίσης ο μάρτυρας.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 25 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ