ΕΛΛΑΔΑ

Συγκινεί η μητέρα της Τοπαλούδη για την έκθεση «She's gone»: Τα ρούχα έχουν μια κραυγή απόγνωσης

Συγκινεί η μητέρα της Τοπαλούδη για την έκθεση «She's gone»: Τα ρούχα έχουν μια κραυγή απόγνωσης
ΙΝΤΙΜΕ

Συγκινεί η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, μιλώντας για την κόρη της με αφορμή της έκθεση «She's gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο), όπου εκτίθονται και ρούχα της άτυχης φοιτήτριας, που δολοφονήθηκε στο Ρόδο σοκάροντας το πανελλήνιο.

«Ήταν πολύ δύσκολη η θέση που βρεθήκαμε. Πίσω από κάθε ρούχο υπάρχει μια ιστορία. Τώρα υπάρχει μια κραυγή απόγνωσης, απογοήτευσης, δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει ελπίδα» είπε αρχικά στο ΟΡΕΝ η κυριά Τοπαλούδη, σημειώνοντας πως ήταν πολύ δύσκολο και επιλέξουν με τον σύζυγό της και να δώσουν τα ρούχα, πάνω στα οποία έκλαιγαν.

«Εμείς είχαμε όλα τα όνειρα για το παιδί μας. Ήθελε να κάνει ταξίδια, να εργαστεί στο διπλωματικό σώμα, να κάνει μεταπτυχιακά. Μου την πήραν από την αγκαλιά μου» συνέχισε εμφανώς συγκινημένη.

«Καμία φορά θυμώνω με τον εαυτό μου, γιατί να επιμείνω με τη γνώση, γιατί μόνο αυτά τα εφόδια μπορούσα να της δώσω» συνέχισε η κυρία Τοπαλούδη προσθέτοντας συγκινημένη:

«Υπερχρεωθήκαμε για να έχουμε δύο παιδιά και έμεινε στα καλά του καθουμένου ο Πέτρος μου μόνος του χωρίς καμία προστάτιδα. Η Ελένη τον αγαπούσε πολύ και παρακαλούσε επί 9,5 χρόνια "μαμά κάνε μου ένα παιδάκι"».

Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «She's gone», που συνδιοργανώνουν η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η έκθεση ξεκίνησε στο Ισραήλ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.

H έκθεση, όπως αναφέρει η Ισραηλινή πρεσβεία «είναι ένα κάλεσμα προς όλους μας, μεμονωμένα άτομα και κυβερνητικούς φορείς, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε, να προστατέψουμε και να εκπαιδεύσουμε, αλλά επίσης για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον, στην οικογένεια και εκτός αυτής, όπου οι γυναίκες προστατεύονται και έχουν ίσα δικαιώματα σε μια ζωή χωρίς εκφοβισμό».

Το «She's gone» (Για ένα αδειανό πουκάμισο) είναι ένα παγκόσμιο έργο που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από πόλη σε πόλη, μια διαμαρτυρία για το παγκόσμιο φαινόμενο των γυναικοκτονιών και μια κραυγή σιωπής εκ μέρους όλων των αθώων θυμάτων που δολοφονήθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.

Δημιουργοί εγκατάστασης είναι οι Ισραηλινοί Κέρεν Γκόλντστάιν, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Άντι Λέβι, συν-διευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Η έκθεση αποτελείται από ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες. Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ, φορεμένο πριν από κάθε διαγώνισμα, ένα τοπ και ένα σακάκι, αγορασμένα ειδικά για γάμο.

Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας. Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει -ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

'Ενα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη, το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της γενικής γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She's gone να πραγματοποιηθεί στο κτήριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), με μια καθολική εκδοχή της εγκατάστασης, καλώντας όλο τον κόσμο να ενωθεί με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Η είσοδος στην έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για το κοινό, από τις 18:00-22:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια στις 25 Νοεμβρίου (15:00 - 18:00), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Έμφυλη βία και γυναικοκτονία», σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ