ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τους τουρίστες άνω των 60 ετών με πιστοποιητικό εμβολιασμού δύο δόσεων

Νέα μέτρα: Τι ισχύει για τους τουρίστες άνω των 60 ετών με πιστοποιητικό εμβολιασμού δύο δόσεων
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σε διευκρινίσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και τους τουρίστες άνω των 60 ετών που θα έρθουν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν κάνει την τρίτη δόση έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους, προχώρησε ο Θάνος Πλεύρης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Δεκεμβρίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση αν θέλουν να διατηρήσουν το green pass τους, μετά το πέρας των 7 μηνών.

Τι γίνεται ωστόσο με τους τουρίστες που θα θελήσουν να μπουν σε κλειστούς χώρους, όπως μουσεία, εστιατόρια κτλ.;

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός «Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που αφορά στη μετακίνηση. Μετά, κάθε χώρα έχει τα δικά της μέτρα. Αν μια χώρα βάλει lockdown δεν σημαίνει ότι επειδή έχεις πιστοποιητικό εξαιρείσαι από το lockdown. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναγνωρίζεται, είμαστε η πρώτη χώρα η οποία υποστηρίζει πως θα πρέπει να τροποποιηθεί και να μπει η τρίτη δόση, αλλά αυτό θα γίνει συνολικά και απλά βάζουμε επιπλέον μέτρο που δεν έχει σχέση με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, έχει σχέση με το αν είσαι άνω των 60 από τις 13 Δεκεμβρίου πρέπει εντός 7 μηνών να κάνει την τρίτη δόση», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς, δε, τι είναι σε προτεραιότητα: Να γίνει η πρώτη δόση σε όσους έχουν δεν έχουν εμβολιαστεί ή η αναμνηστική, απάντησε:«Και οι δύο είναι προτεραιότητες, βέβαια ο άνθρωπος που έχει κάνει τις δύο δόσεις χρειάζεται την τρίτη για να ενισχυθεί. Κάποιος που δεν έχει κάνει καθόλου το εμβόλιο είναι πλήρως ανοχύρωτος. Αφενός θέλουμε να ενισχύσουμε την τρίτη δόση, αφετέρου κόσμος ο οποίος έχει κάνει τις δύο δόσεις, κατά βάση θα κάνει και την τρίτη. Απλώς θέλουμε να μπούμε σε μια λογική υπενθύμισης. Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι η τρίτη δόση κινείται σε καλό βαθμό. Αντιθέτως, η πρώτη δόση είναι το μεγάλο στοίχημα. Είναι πολύ δύσκολο κόσμος 60, 70 ετών που δεν έχει κάνει την πρώτη δόση να πειστεί. Στόχος μας είναι να πείσουμε αυτούς τους πολίτες και αν δεν τους πείσουμε να τους προστατεύσουμε. Δεν είναι τιμωρία, είναι προστασία γιατί αν αυτός ο κόσμος κινείται ανεξέλεγκτα, αυτός θα βρεθεί στις κλίνες ΜΕΘ», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ