ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Έρευνα: Πόσο μειώνει η τρίτη δόση την πιθανότητα μόλυνσης

Κορωνοϊός - Έρευνα: Πόσο μειώνει η τρίτη δόση την πιθανότητα μόλυνσης
AP

Τα στοιχεία μελέτης της Pfizer που αποκαλύπτουν ότι η πιθανότητα μόλυνσης από κορωνοϊό μειώνεται κατά 95% μετά την τρίτη δόση παρέθεσε, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος.

Συγκεκριμένα η μελέτη συμπεριλάμβανε 10 χιλιάδες άτομα που είχαν λάβει τη 2η δόση και τυχαιοποιήθηκαν είτε να λάβουν την 3η δόση ή placebo (να μην κάνουν το εμβόλιο)

Για όσους έκαναν τρίτη δόση, δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος και μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%: «Δηλαδή 6 άτομα στα 5 χιλιάδες που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», εξήγησε ο πρύτανης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ η ανοσιακή απόκριση απένταντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία την προστασία που προσφέρουν οι δυο δόσεις, δήλωσε ο ίδιος.

Επίσης μίλησε για τον μικρό φόβο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας - περικαρδίτιδας που παρουσιάζεται συνήθως σε ενήλικες άνδρες μετά τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι σε πολύ πρόσφατη έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι αυτή η περίπτωση αφορά μόλιες 2 περιστατικά ανά ένα εκατ. δόσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ