ΕΛΛΑΔΑ

Για εθνικιστικά αντανακλαστικά κατηγορεί τους Έλληνες καλλιτέχνες ο Φαμπρ

Για εθνικιστικά αντανακλαστικά κατηγορεί τους Έλληνες καλλιτέχνες ο Φαμπρ
Ο Γιαν Φαμπρ με φόντο την Ακροπολη (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βέλγος σκηνοθέτης Γιαν Φαμπρ, που πρόσφατα παραιτήθηκε από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών έχοντας προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τις καλλιτεχνικές επιλογές του, επανέρχεται στο θέμα, με μια εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

Σε αυτήν ο Βέλγος σκηνοθέτης μιλά μεταξύ άλλων για «εθνικιστικό αντανακλαστικό μιας κυρίαρχης ομάδας μέτριων και απογοητευμένων καλλιτεχνών», αναφερόμενος στη συγκέντρωση που έκαναν Έλληνες καλλιτέχνες ζητώντας από τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά να παραιτηθεί.

Κλείνοντας δε την τοποθέτησή του ο Γιαν Φαμπρ εκφράζει την ελπίδα του οι σοβαροί Έλληνες καλλιτέχνες να συνεισφέρουν θετικά στις αλλαγές που χρειάζεται το Φεστιβάλ Αθηνών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιαν Φαμπρ

«Χθες, Έλληνες καλλιτέχνες μαζεύτηκαν για να συζητήσουν το μέλλον των Φεστιβάλ και την πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον πολιτισμό. Κάποιοι από τους φίλους μου στην Αθήνα, πήγαν σε αυτή τη συνάντηση. Όπως φαίνεται, ένας επαγγελματίας Έλληνας επιμελητής έπρεπε να εξηγήσει την λέξη και τη λειτουργία ενός επιμελητή.

Η τοποθέτησή μου ως επιμελητής ήταν ξεκάθαρα από την αρχή, χαμένη στη μετάφραση. Ωστόσο πρόκειται για έναν διεθνή όρο τον οποίο όλοι οι άνθρωποι της τέχνης και του Θεάτρου στην Ευρώπη, γνωρίζουν.

Από ό,τι καταλαβαίνω, οι Έλληνες καλλιτέχνες που ήδη έχουν πάρει εγγυήσεις ότι θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ φέτος το καλοκαίρι, δεν ήταν παρόντες στη συνάντηση, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για το εθνικιστικό αντανακλαστικό από τις αντιδράσεις μίας κυρίαρχης ομάδας μέτριων και απογοητευμένων Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι απέρριπταν μία νέα οπτική και προσέγγιση. Ελπίζω οι σοβαροί Έλληνες καλλιτέχνες να έχουν μία θετική συνεισφορά στις αλλαγές που χρειάζονται να έρθουν για μία πιο ενδιαφέρουσα, νέα κατάσταση στο πολιτιστικό πακέτο του ελληνικού φεστιβάλ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ