ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι λέει ο Πλεύρης για χειρουργεία και lockdown - Ανησυχία για νεκρούς και κρούσματα

Κορωνοϊός: Τι λέει ο Πλεύρης για χειρουργεία και lockdown - Ανησυχία για νεκρούς και κρούσματα
Κόσμος περπατάει με μάσκες στην Ερμού - Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, την ώρα που προχωρά με ικανοποιητικό βαθμό ο εμβολιασμός. Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για άλλους πολίτες, ενώ το θέμα με τα μέτρα ακόμα συζητείται.

Αρχικά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης έκανε λόγο για δύο σενάρια για τις γιορτές. Το κακό σενάριο κάνει λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ το καλό 5.000-6.000 κρούσματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Mega:

«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών».

Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζει πολύ κόσμο να ελέγχεται.

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test», ανέφερε.

Φόβοι για εκατόμβες νεκρών

Την ίδια ώρα, την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία περιέγραψε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας πως θα έχουμε εκατόμβη νεκρών αν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, είπε πως μετά τη χειρουργική και παθολογική, έχει αδειάσει η Γαστρεντερολογική Κλινική για να υποδεχθούν τη σημερινή εφημερία.

«Περιμένουμε 50-60 ασθενείς, περιμένουμε πάνω από 100 προσελεύσεις σε κάθε εφημερία και είναι ένας εφιάλτης. 5-6 θα χρειαστούν κρεβάτια εντατικής», υπογράμμισε.

Και συνέχισε σημειώνοντας με νόημα «ότι γυρνάμε γύρω από το πρόβλημα και το δυσκολεύουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πάνω από 60 ετών και ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και «παίζουν το σύστημα». Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος δεν υπάρχει άλλη λύση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τονίζοντας πως: «Θα έχουμε εκατόμβες νεκρών».

Πλεύρης: Κανονικά γίνονται τα χειρουργεία- Όχι σε μέτρα για εμβολιασμένους

Κατηγορηματικός πως «δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν», είναι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση και με ιδιωτικές κλινικές εάν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία σε αυτές.

Ειδικότερα, για την Αττική τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία» και πρόσθεσε πως με τη χθεσινή επιστολή προς τα νοσοκομεία, ουσιαστικά, «δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις, εάν χρειαστεί, να περιορίσουν τα χειρουργεία».

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι ακόμα και στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου πλέον υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, «δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές», σχολίασε.

Χθες το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών -ανάλογα με τις συνθήκες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία- τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων ακόμη και σε ποσοστό 80%, ξεκαθαρίζοντας ότι εξαιρούνται οι εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ειδικά νοσοκομεία. Παράλληλα, συνεχίζονται κανονικά οι εξετάσεις και οι θεραπείες σε ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

«Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρθούν κι άλλα μέτρα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες».

Επανέλαβε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτική, εξηγώντας ότι έχουν αδειάσει τα χειρουργεία και έχει πάει το προσωπικο στις ΜΕΘ και το υπόλοιπο - όπως είπε- δεν φτάνει.

Γεωργιάδης: «Όχι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Με τη σειρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ είπε πως καμιά ευρωπαϊκή χώρα αυτή την χρονική στιγμή δεν έχει προχωρήσει σε ένα πλήρες απαγορευτικό πέραν της Αυστρίας.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, στην Ιταλία, που έζησε την τραυματική εμπειρία στο Μπέργκαμο η κοινωνία συσπειρώθηκε ως προς τον εμβολιασμό και ο Ντράγκι δεν επέκτεινε το μέτρο της υποχρεωτικότητας πέραν των υγειονομικών.

Προχωρά ικανοποιητικά ο εμβολιασμός

Στον αντίποδα, η αύξηση των εμβολιασμών δημιουργεί σημάδια αισιοδοξίας όχι γι΄αυτό το κύμα αλλά κυρίως για τον αντίκτυπο που θα έχει στην επόμενη φάση.

Τον τελευταίο μήνα προγραμματίστηκαν περίπου 500.000 ραντεβού για πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους της τρίτης δόσης είτε έχουν ήδη λάβει την ενισχυτική ανοσοποίηση είτε έχουν προγραμματίσει την εμβολιασμό τους.

Μόνο την Δευτέρα προγραμματίστηκαν 153.000 ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ